Hej i snöyran! Jag behöver råd med lackning!

Kan jag tvätta av båten innan jag lägger sista lagret för att få bort varenda slipdammsrest. Nu blir det prickar trots klibbdukar och t-sprit. ska jag våtslipa med te.x. 400 papper och tvätta med vatten? Hur gör jag?

Visningar: 863

Kommentar av Ulf Lindén den 12 December 2012 kl. 9.56

Hej Anders! Mysko, jag använder alltid klibbduk och har aldrig problem med slipdammet, självklart grovrengär jag först. Peter Upmark tipsade mig dock om att använda en sk. mirakeltrasa, som fuktas lätt (disktrasa från ICA) och han påstår att den är överlägsen men jag har aldrig provat. Däremot har jag haft problem när jag "fuskat" med rengöringen av penseln, det är A & O för ett lyckat resultat. Förr om åren våtslipade jag med mycket fint papper men numer kör jag bara med 320 och en bra maskin, jag ser inte att det på något sätt blir sämre än när jag våtslipade, dessutom är det mycket enklare än våtslipning, som i sig är en konst.

Det var min erfarenhet, du kommer säkert att få många fler tips, prova det som känns rätt för dig. Lycka Till / Ulf

Kommentar av anders svenson den 12 December 2012 kl. 10.14

Tack för tipset! Jag har handslipat med 400 torrt dammsugit torkat med klibbduk ock tvättat med pappet och t-sprit. Skulle det vara ok att tvätta med trasa fuktad med vatten och lite yes-diskmedel i? kan ju tvätta bort vattnet med T-sprit efteråt

Kommentar av Henrik Widstrand den 12 December 2012 kl. 11.55

Jag tvättar alltid bara med vatten och Mirakeltrasa har fungerat utmärkt.Vad använder du för lack?tror att T - spriten kan inverka  men är ej säker.

Henrik

Kommentar av anders svenson den 12 December 2012 kl. 13.01

Epifanes Det är inte T-spritens fel men det går inge bra att tvätta med t-sprit då den dunstar för fort. ska prova med mirakeltrasan och vatten.

Kommentar av Lars-Erik Andersson den 12 December 2012 kl. 16.35

Hej Anders! Det är nog så att det är Ulf som är på rätt spår det är penseln som är A & O förvara den hängande i en glasburk med balsamterpentin den får inte vara närmare botten än ett par centimeter när du skall lacka så lyfter du den stilla rakt upp för i botten där ligger lackrester sen tidigare, sedan skakar du bara ur penseln.

Sedan så brukar jag även se till så att håret är blött och så lite kläder som möjligt.Dra handen genom håret nästa gång solen skiner så får du en koll.

Lycka till  Lars-Erik

Kommentar av anders svenson den 12 December 2012 kl. 16.47

Ok! Då vet jag, jag hade penseln stog på botten i burken, då var det det som var felet. Kasserar den och tar en ny. Man lär så länge man lever! Tack för responsen!

Anders

Kommentar av anders svenson den 13 December 2012 kl. 20.22

Nu har jag iallafall lackat ett lager till, Slipade med 400 torrt dammsög torkade med klibbduk och sen med mirakeltrasa, den blev faktiskt dammig fast jag torkat ordentligt, sen skumroll och skumstrykare. Resultatet blev mycket bättre än tidigare dock inte hundra men helt ok. Fick några torrfläckar, men ska lägga ett lager till med lite mer easy flow i lacken.

Anders

 

Kommentar av Ulf Lindén den 14 December 2012 kl. 7.45

5 % Easy Flow gör att lacken är"öppen längre" och liksom flyter ut och "sträcker på sig" alla ev. penseldrag försvinner, fantastiskt!

Kommentar av anders svenson den 14 December 2012 kl. 20.33

Inspekterade resultatet och det blir ett lager till, måste våga lägga på lite flödigare. prover nästa vecka igen. Hur påverkar temperaturen resultatet, jag har ganska varmt i hallen där båten står?

Kommentar av Peter Andersson den 14 December 2012 kl. 22.49

Nu blev jag nyfiken, har inte ens hört talas om Easy flow, kan man ha det i villken fernissa som helst? Med längre öppentid, är den då mer benägan att rinna, bilda gardiner på vertikal yta?

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor