Grattis Sverige, Östra riket försöker hänga med :)

Vi förlorade en stor del av våra snabba och fina träbåtar i fortsättningskrig, när försvarsmakten konviskerade dem till sitt bruk. Sen efter kriget började vi bygga upp hela samhället från början, folk avskydde gamla båtar men hade inte råd för nya.

Tack vare dom entusiaster som gömmde deras klenoder, sänkte R-båtar och skärgårdskryssare i botten att dom fick bevara deras blykölen. Tack vare också att Grete var redan då för gammal för "modernt" krig och stod på land utan motor och köptes som ett vrak efter kriget till insjö-Finland.

Vi är inte så många här men vi på HSS tittar västerut med stora beundran.

Tack Anders för exemplet!

(foto: Esko Kilpi)

Visningar: 398

Kommentar av Ulf Lindén den 20 November 2013 kl. 18.45
Det uträttas stordåd i vårt östra grannland, med Finsk sisu uträttas mycket. klassiska segelyachter som ratats i Sverige får ett nytt liv i Finland, ungdomsverksamhet mm bedrivs i stor skala, för återväxten, gamla klenoder från före kriget dammas av och tas fram från sina gömmor och restaureras, en hel infrastruktur kring gamla Yachter skapas, m.m. Jag undrar nästan ibland vem som försöker hänga med vem.... Grattis Finland!
Kommentar av Inge Andersson den 21 November 2013 kl. 7.16

Håller helt med dig Ulf, efter alla resor till stugan i Savonranta i karelen så har det varit otaliga stopp på vägen för att kolla båtar i hamnarna... och hamnar finns det i varje liten by.

Skall själv kolla in grabbarna i Savonlinna nästa gång vi är där och handlar.

https://www.facebook.com/ClassicBoatsFinland

Kommentar av Anders Værnéus den 21 November 2013 kl. 10.11

Jon, du må ha historiskt rätt vad gäller de fysiska båtarna att era omständigheter har gjort att flottan hårt har decimerats. Men det arbete som ni idag, framför allt kanske i HSS, gör för att återskapa det som har gått förlorat, är fantastiskt. Se till att fortsätta hålla flaggan högt så har ni snart kört om oss i den västra rikshalvan. :) 

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2023   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor