En vanlig dag på Blocket. Scrolla upp och scrolla ned. Övervärderade båtar varvas med ointressanta objekt. Varje dag händer det verkligen inte något. Men kanske varannan dag i alla fall. Plötsligt så hamnade blicken på en gammal urlakad färgbild. En coupé storlek stor. Minnets karusell sattes igång. Du som tycker din nya dator är grym, testa din egen hjärna så får du se på riktig kapacitet. Byggd på Karlskrona-varvet, stod det i annonsen. Inte alls sa minnet. Boghammar är varvet och före kriget är årtalet. Ringde bums och Hans svarade. Jodå - båten fanns kvar. Dock var det en annan tjomme som hade ringt innan och ville titta. Hade fått första tjing av Hans, men jag var i alla fall tvåa på bollen. Nu skulle Hans emellertid åka bort och inte komma hem förrän den 22 september och då skulle tjommen få titta. "Sedan ringer jag dig", sa Hans.

Om det är något jag inte gillar så är det att vänta. Speciellt inte på besked när jag är tvåa på något. Skulle Hans ringa? Skulle beskedet bli bu eller bä? Skulle jag pusha på eller avvakta?

Hans visade sig vara en man av den gamla stammen. Han ringde som han hade sagt den 24:e. Tjommen hade varit där och tackat för titten. Så nu fick jag bollen. Om jag var intresserad? 

Tid bokades. Familjens Touran (med bensinmotor) tankades och 40 mil senare skådade jag för första gången i mitt liv den underbara kupé som jag dreglat över i praktverket Nordens Båtar från 1940. Här stod den nu - livs levande. I helt original exteriört men helt tom på inredning. Hans hade köpt henne 1971 och hållit på och renoverat sedan dess. Hade bytt delar av botten. Hade konverterat henne från dubbla maskiner till en centralt placerad. Hade i stort sett gjort klart alla tunga jobb, innan åldern hade tagit ut sin rätt. Nu skulle båten bort och ville jag ha den, så varsågod och säg ja till affären. 

Det var ett stort projekt. Inte helt självklart att bara svara ja - trots den i sammanhanget mycket tilltalande prislappen. Det blev (ännu ett) samtal till lekkamraten och mentorn Ulf Lindén i Piteå. Hur ska vi göra? Rädda eller släppa? Samtalen till Hans hade inte varit många, så risken att båten skulle bli stående var överhängande. 

Beslutet blev inköp. Hans fick sitt besked och sina pengar på banken. Nu lastas hon snart för vidare befordran till sitt nya hem söder om Linköping där hon ska tvättas av, fixas till, pysslas om och månas med. Vad som sedan händer, vet vi inte just nu. Men nu är hon räddad till framtiden av Ulf Lindén och undertecknad. En bra satsbräda in i framtiden...

Jo föresten, på en inlånad fotomapp hemma i arkivet, stod det KA-båten och ett antal svartvita bilder visade just denna fantastiska båt inför leveransen. Bjuder på en av dem. Helt fantastiska bilder från varvet på Lidingö som byggd så många skönheter i vår flotta. Heder till dem. Mössa i hand. Bock och tack för er gärning. Och vill du se henne gå i verkliga livet? Köp henne och renovera henne. Eller fuska genom att inspirationsamla genom att titta på filmen här.

Ha en bra dag förresten...

Visningar: 2106

Kommentar av Håkan den 28 September 2015 kl. 11.23

Underbar historia och ball båt!

Vilken insats för svensk båthistoria ni gör, Anders & Uffe! All heder!

Kommentar av Anders Værnéus den 28 September 2015 kl. 11.35

Tack Håkan. Jo det är en kul värld att arbeta i... :) Bjuder på en bild till här som tack.

Kommentar av Håkan den 28 September 2015 kl. 11.47

Tokfränt med dubbla uppsättningar nycklar, ratt reglage och instrument, så ska det se ut!

..känner igen Grays kombiinstrument! ;)

Kommentar av Anders Værnéus den 28 September 2015 kl. 11.51

Det är väl bättre än så Håkan. Dubbla Bog-instrument... :)

Kommentar av Johan Ankarbäck den 28 September 2015 kl. 13.02

Riktigt cool gammal båt och panelen är ju grym. Ska båten göras iordning eller säljas vidare som den är?

Kommentar av Anders Værnéus den 28 September 2015 kl. 13.03

Vi får se Johan. Det viktigaste för mig är att den räddas. Och nu så anser jag den vara just det... :)

Kommentar av Lasse Modin den 28 September 2015 kl. 13.17

Kan den ha byggts för KA2 i Karlskrona kanske? Fint med stora coupébåtar, en annan dök upp igår;

http://www.blocket.se/stockholm/Forslund_Couperacer_1938_i_bra_skic...

Kommentar av Anders Værnéus den 28 September 2015 kl. 13.22

Denna hade nog Waxholm som hemmahamn faktiskt Lasse. Någon av dina grannar kanske som har sett den genom åren? Sägs att amiral Fabian Thamm använde henne mycket...

Kommentar av Johan Ankarbäck den 28 September 2015 kl. 13.32

Ja, visst är det viktigast att den räddats :) Bra jobbat!

Kommentar av Stefan Lindberg den 28 September 2015 kl. 13.33

Då gick det som jag hoppades ! Grattis Anders och Ulf :-)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor