Åkte ner på förmiddagen med båda nyborrade spanten, tänkte börja med det som var enkelt, babordsidan där jag högg proppar på insidan igår. Klämde lätt in spantet på plats och borrade ett hål genom bordläggningen ungefär vid mittersta hålet i spantet. Kändes rätt tunnt i bordläggningen där, gick ut för att sätta i första skruven......., men va f-n, det var ju inte proppat på utsidan, trodde jag hade gjort det men hade väl glömt det.... Fram med kvistborrarna och så blev det drygt två dussin hål som ska proppas. Hem efter lim och så klistrade jag pluggar en stund. Mest 15 mm propp men också en handfull 20mm, som nu börjar ta slut, måste komma ihåg att göra fler någon dag.

Dags att ta lunch och efter det så gav jag mej i kast med det lite besvärligare spantet på den deformerade styrbordssidan. Gick ganska enkelt att få det på plats men det är ju stor diff mellan spant och bordläggning:

Bara att börja skruva, ja ni vet ju proceduren, börja där spantet ligger an mot bordläggningen, i det här fallet vid laskbrickan,  och så jobba sig åt båda hållen därifrån. Här bredvid syns att det är 17 mm som ska dras in för att få spant och bordläggning intill varandra och då har vi ändå lagt ut det här spantet omkring tio mm där det är som värst.

Borrar, går ut och stoppar i en skruv eller två och så in igen och på med bricka och mutter och så dra så mycket man törs. Borrar ett par nya hål och så ut igen..... och så där håller det på. När det är så stort glapp mellan spant och bord får man ta till lite längre skruv och efter ett tag så tog de användbara skruvarna slut. Söndag eftermiddag och affärerna var stängda så det var ju bara att skruva ut en lång som hade dragit ihop spant och bordläggning och ersätta den med en kort, skruvarna på ömse sidor höll ju bordläggningen på plats under manövern och så återanvända den långa........ Efter ett tag tröttnade jag på det, de tre sista skruvarna längst ner får vänta till i morgon.

Ser ut som jag fått spant och bordläggning i harmoni.

Ett problem jag riskerar att få är att jag drar upp slaget i botten så mycket att gliporna i nåten blir så stora att borden inte kommer at kunna svälla igen. Jag ser efter dagens övning redan större sprickor än tidigare mellan  de tre nedersta borden. Kanske kommer jag att få nåtlimma där nere också och där är det svårt att komma åt med klingan på ett vettigt sätt. 

Visningar: 98

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor