Så börjar det kännas som vår i luften och mörkret har släppt sitt grepp om morgonen (fast i morgon går solen upp en timme "senare" då sommartiden börjar) så jag var tidigt nere vid båten. Ambitionen är att montera järnspant, hämtade två par hos Nisse för ett par helger sedan och nu låg dom där och bara väntade på montering.

Tog med mej ett par in i båten och kollade var de skulle vara, ena sidan hade jag inte rensat för proppar så då tittade jag på andra sidan, rent och fint på borden. Kände för säkerhets skull på insidan av balkvägaren om det satt några rester kvar av något, och javisst! Första halvtimmen gick åt att fila av två nitar som satt kvar.

Högst upp i bild är bordläggningen, däcket längst bort och i nederkant balkvägaren med ena niten till höger. Det är 30 millimeter mellan bord och balkvägare.

När nitarna var borta skulle spantet passas in och det var på den deformerade sidan så det behövdes både lite metallslöjd och våld innan spantet nästan passade. Någon centimeters glipa mellan bord och spant vid deformationen, tätt intill på mitten och ytterligare en glipa i nedre slaget. Markerade på spantet var nåten var och vände mej om till andra sidan. Fram med stämjärn, gummiklubba och sickel för att bearbeta pluggraden. Snart gjort och så den obligatoriska kollen innanför balkvägarn, javisst en nit där också. En halvtimmes filande så var också den borta. Under tiden så hinner man ju fundera lite och vad jag hade sett så var ett av borden lite kupigt och varför då det? Jo där har ju Holm nitat fast träspant ovanpå järnspanten och i detta fall med fem millimeters kopparnit. När järnet rostat så har nitarna inte gett med sig men bordläggningen på mitten av bordet har tryckts ut och kupat bordet så det onda måste bort.

Träspantet med rostansamlingen under

 

Fram med stämjärnet igen och lilla slägghammaren och så gick jag lös på spanten, två på ena sidan, och ett på andra sidan om där järnspantet ska sitta. I och med att jag tar bort det dåliga så släpper också borden sin gamla form lättare så kan jag förhoppningsvis dra bordet till sin ursprungliga form (frågan är ju bara hur det kommer att se ut på utsidan efteråt?).

Spanten borthuggna och rosten kommer fram i dagen.

 

Väl kommen så här långt klämde jag in järnspantet som skulle monteras, det gled fint på plats utan några större ansträngningar, kul! Markerade även på detta spant var nåten är och så tog jag bort båda spanten och åkte hem till pelarborren och gjorde hål för att kunna fästa dem. Kändes bra och kul att komma igång igen, räknar med att kunna jobba lite på vardagarna framöver då det börjar tunna ut med inkomstjobb just nu.

Visningar: 52

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor