Efter att ha pluggat Ninni var det dags att återta jobbet med Wera trots att jag bestämt mej för att hon ska stå kvar på land i år men jobbet kan ju fortsätta iallafall. Satte stora kvistborren i akterstävens främre del och det resulterade bara i att flisorna rök och tyvärr fick jag inse att stäven måste bytas. Jag har ju tidigare nämnt att akterstäven är dålig men att jag inte riktigt velat ta det till mej...., nu blev det uppenbart så det kanske var bra att jag inte forcerade fram en sjösättning i år. Wera är byggd på så sätt att förstäv och akterstäv möter varandra vid båten djupaste ställe invändigt och så långt man kan se så är akterstäven i dåligt skick, att den måste ersättas är det nog bara att inse.....
Jag har försökt hitta ritningar på en liknande resning men det närmaste jag kan hitta är nog Draken men det är inte heller helt som Wera, Neptunkryssaren kanske ligger ännu närmare men där beskriver förstäv, kölplanka och förstäv en obruten båge och inte en vinkel som här. Resningen består bara av för- och akterstäv och därunder hänger roderstäv, döträ och kölen, kanske en konstruktion som främjar amatörbyggandet då det är raka och enkla linjer i de bärande delarna. Frågan är bara om det är så lyckat att inte ha ett knä som förstärkning där stävarna möts? Någonstans har jag nog en ritning på en liknande Beckerbåt tror jag, när jag hittar den ska jag jämföra och kanske lägga ut en bild här så ni alla kan se :-)
I vilket fall som helst så fick jag en del att fundera över och frågan är om inte Wera får stå på land till efter Ninni är i sjön igen. Kan inte splittra mej på för många båtar utan måste nog fokusera på en sak i sänder tror jag.

Visningar: 86

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor