Åkte iväg till de södra förorterna idag (tur man har GPS, annars hade jag inte hittat) för att hämta nya spanten. Nisse har gjort ett bra jobb som vanligt, den här gången hade han slipat bort ytbeläggningen för den satte igen verktyget. Blankt och snyggt såg det ut men risken för ytrost blir ju större för mej, får väl smörja in spanten med linolja i väntan på galvning.

Efter en god lunch som Nisse bjöd på så bar det av till hemtrakterna (norra förorterna) och inpassning av spanten. Första spantet (JS2 för er som är insatta), gled på plats utan några större problem, visserligen fick jag ta och spänna fast en tving på spantet och drämma till några gånger med handsläggan innan spantet satt där det skulle. Andra sidan var inte rensad från pluggar så det var bara att slipa några stämjärn och sätta igång. Även det spantet gled snällt in på plats under balkvägaren med lite milt våld. Sedan kröp jag akteröver in i utrymmet bredvid sittbrunn, även där högg jag bort proppar och sedan försökte jag klämma in spantet (JS7 i det här fallet). Mycket meck med att vinkla åt olika håll och även här slog jag på en fastsatt tving men spantet vägrade krypa på plats. Istället grävde det in sig i översta bordet och skapade en klack som det inte ville passera. Efter någon timmes bökande insåg jag att skulle jag fortsätta så går nog något sönder och det blir mer jobb! Bara att packa ihop för idag och åka hem och fundera över en pilsner....
Kanske någon har ett tips?

Visningar: 619

Kommentar av Johan Hansson den 20 Juni 2010 kl. 23.21
Hej Tor, jag jobbar en del med galvade detaljer professionellt, och jag rekomenderar dig defenetivt inte att "smörja" in spanten ifall du ska galva dem,,, snarare tvärtom lägg ut dem och låt dem rosta då fäster galven efter syrabaden bättre.. då ytan inte blir så blank.. rost är galvens bästa vän! i detta fallet... jag galvade min motorbalja till min Realloy komet som du kan se på bilderna på min sida, den fick jag dock blästra då den var full med färg. Men efter det lät jag den ligga ute,, brydde mig inte om att bära in den i skydd.. jag jobbar normalt med att tillverka trappor och räcken i alla typer av metall mm... då även galvade
/Johan
PS! oljan du smor in kan till och med göra att du får betala extra hos galvfirman för rengöring ifall deras bad inte klarar av linoljan. DS!
Kommentar av Göran Järnruste Karlsson den 21 Juni 2010 kl. 8.37
Såg du kommentaren att inte olja järnspanten och i stället låta dom rosta? Verkar ganska logiskt när man tänker efter! Göran
Kommentar av Tor Hedvall den 21 Juni 2010 kl. 12.35
Hej Johan,
Tack för tipset, låter ju bra att galven fäster bättre om jag inte oljar. Trodde faktiskt att det var bra att skydda järnet mot rost men å andra sidan kan det ju inte bli så mycket annat än lite rost på ytan innan jag lämnar till galvning.
/Tor.
Och , ja Göran jag såg kommentaren nu....:-)
Kommentar av Johan Hansson den 21 Juni 2010 kl. 19.54
Nej du har helt rätt Tor,, dessutom genomgår dina järn en massa syrabad innan de slutligen hamnar i badet med zink, jag har till och med lämnat in rostiga detaljer hos min lokala galvare för att bli av med rosten, för att senare ta hem det och måla dem utan att galva, jag kan säga att det blir SOPRENT efter syrabaden och till och med bättre än blästring, om man nu kan leva med att det faktiskt försvinner en del material, plus att syran tränger in i porer på ett helt annat sätt, sen har jag också lämnat in detaljer för syrning som ska rosta extra lätt, tex Blomkrukor i gjutjärn som sedan fått stå ute och rosta en vecka i regn och rusk, och som sen har lämnats på pulverlack för att lackeras med matt klarlack och använts vid utställningar.
så var inte rädd Tor dina spant kommer att bli så fina så... tänk bara på att om du ska bearbeta dem senare tex borra eller göra ändringar i den så kommer du att bryta galvhinnan, och det kan ju vara ganska svårt i en träbåt att förborra alla hål och sedan lämna dem på galv. Hålen kommer troligen dessutom att fyllas med galv som man senare får borra ur, men då kan man om man är lite "djävlig" borra med kanske ett en millimeter större borr och borra med rätt borr i galvhålet när man får tillbaka dem och då ha 0.5 mm galv i hålet.. men det kan vara svårt, samt att eventuella spänningar som fortfarande finns kvar i järnen efter valsning kan göra att dina spant inte alls ser ut som dom gjorde när du lämnade in dem. sen har jag hört att det finns nit med ett uns av zink i legeringen av niten och dessa nit kan faktiskt göra att ett efteråt borrat hål kan "läka" igen trots att man bryter den skyddande ytan.

bara lite mera information ... säg till om ni tycker att det blir för mycket bara!..
min specialitet är rostfritt stål så behöver ni grejor gjorda i rostfritt är det bara att säga till.
Det hade varit de bästa spanten Tor,, syrafast A4 stål,, ;-)


/Johan
Kommentar av Tor Hedvall den 22 Juni 2010 kl. 19.03
Tack igen för tipsen Johan,

Jag brukar göra så att jag monterar de råa järnspanten på plats, visserligen med rostfri skruv och mutter. En del säger att det är bäst att använda nylonbricka för att slippa galvaniska strömmar men å andra sidan ligger ju skruven an mot det galvade spantet inne i hålet iallafall så en hylsa i hålet och nylonbricka kanske skulle vara optimalt? Detta var en liten utsvävning....., när jag är nöjd med spantet brukar jag montera bort det och vidga hålen som du säger med en halvmillimeter innan jag lämnar till galvning. När jag sedan slutmonterar drar ju skruven lite i galven också och det tror jag inte är negativt. Den här gången ska jag byta nio spantpar och med den fritid för detta som står till förfogande så kommer det att ta lång kalendertid och därför min fundering om att skydda järnet med linolja :-) Det skippar jag nu.
Sedan frågan om varför jag inte valde rostfritt till alltihopa och det grundar sig i att jag redan har bytt alla (utom två) bottenstockar tidigare och eftersom dessa monterades fast i de spantstumpar som fanns så valde jag järn då och nu är det liksom omvänt med befintliga bottenstockar i järn och då väljer jag spant av galvat järn. Sedan har vi ju resonemanget med de rostfria skruvarna men jag tror och hoppas att det kommer att hålla många år än.
Kommentar av Johan Hansson den 22 Juni 2010 kl. 22.09
Hej igen Tor! det går alldeles utmärkt att använda Rostfri skruv ihop med galvade järn!.. vill du vara på den säkra sidan kan du ju använda skruv märkta med A4 .. då är de också syrafasta. När jag använder rostfria skruvar brukar jag doppa skruven eller kleta in den med vegetabiliskt lantbruksfett, annars kan man ha otur och gängorna kan faktiskt skära ihop, och då brukar det bara finnas en utväg,, och det är att dra tills skruven går av...... haha! jo det där med fritiden känner jag igen,, jag jobbar ett normalt 7-4 jobb som inrednings smed trappor räcken detaljer till båtar osv.. men sen är jag också månskensbonde och hjälper min sambo med hennes gård när jag kommer hem,,, just nu i dagarna är det ju Hö skörd.. puhh... så mina renoveringar brukar också dra ut på tiden.. men annars har jag mera tid på vintern.. idag har jag flyttat mitt båthus 1.5 meter i sidled då det stod för nära en annan byggnad.. och båthuset hade jag klätt i plåt denna våren... var inte rädd för dina rostfria skruvar det brukar vara det sista som är kvar när allt annat ruttnat och rostat bort.. ;-)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor