Jubileum för en svensk semesterfavorit
Göta kanal firar 200 år sedan första spadtaget

I år är det 200 år sedan det första spadtaget togs på Göta kanal, vattenleden som går tvärs genom hela Sverige. Jubileet kommer att firas med en särskild festdag den 24 maj i Motala, där den första spaden sattes i jorden.
– Det här är ett bra tillfälle att visa att Göta kanal inte bara är ett populärt semesterområde utan också ett helt unikt byggnadsverk. Det tog hela 22 år att bygga färdigt kanalen som blev första steget i moderniseringen av Sveriges infrastruktur, säger Anna Meyer, marknads- och informationschef på Göta kanalbolag.

Göta kanal är i dag en av Sveriges mest kända och välbesökta turistattraktion med över tre miljoner besökare varje år. Båtfolket har länge haft Göta kanal som en favorit, och nu blomstrar turismen också i upplevelseområdet runt kanalen. Kanalen byggdes som en vattenväg genom Sverige mellan år 1810 och 1832. I år firar ett stolt Göta kanalbolag 200 år sedan första spadtaget togs.
– Göta kanal låg i frontlinjen för landets tekniska utveckling och är fortfarande ett av Sveriges största byggnadsprojekt som någonsin genomförts. Totalt deltog 58 000 svenska soldater i arbetet under Baltzar von Platens ledning, så det är många av oss som faktiskt har en anfader som stått med spaden i hand till ett av världens mest fantastiska byggen, säger Anna Meyer.

Jubileet uppmärksammas med historiska guidningar under sommaren i bland annat Söderköping och Motala. Längs kanalen hittar den
historieintresserade också äventyrsguidningar i Karlsborgs Fästning, evenemang i Forsviks Bruk som firar 600 år och för de yngre besökarna finns även en skattjakt i Baltzar von Platens fotspår.

Cykelpaket eller kanalkryssningar
Men Göta kanal är också ett modernt turistområde med mängder av aktiviteter och driftiga entreprenörer som driver caféer, boendeanläggningar och ordnar aktiviteter. Att cykla i kanalmiljö mellan matupplevelser och slussar är en upplevelse utöver det vanliga. Här finns flera nyheter längs med kanalen som passar både yogaintresserade, upplevelsesugna och barnfamiljer.

Det klassiska sättet att uppleva Göta kanal är att åka på kanalkryssning med båtar från förra sekelskiftet med turer på flera dagar.
– I år finns ett nytt utbud av kortare kryssningar med övernattning, som ett komplement till de klassiska längre kryssningspaketen, säger Anna Meyer. Ett exempel är ett kryssningspaket med M/S Ceres med 3 rätters supé ombord och herrgårdsboende i Sätra Bruks Herrgård inklusive frukost för endast 1250 kronor.


Ett urval av höjdpunkter längs Göta kanal under sommaren 2010:

– Slusskurser för fritidsbåtar. Göta kanal arrangerar kurser i slussning den 5 och 8 maj i Bergs slussar, 22 maj i Sjötorp.
– Kryssningspaket med hotellboende, M/S Ceres. Tvådagars kryssning på Göta kanal med 3-rätters supé, lunch, övernattning på Norrqvarn Hotell, 1990:-/person. www.vikenrederi.se
– Cykel- och båtpaket, upplev hela västgötadelen av Göta kanal under 4 dagar med cykel och M/S Sandön, helpension, 4.200:-/person. www.upplevelsepaket.se
– Cykel- och yoga weekend i Sjötorp för både nybörjare och erfarna den 9-11 juli, 1.390:-/person. www.cykelsemester.se
– Visioner vid vatten. Nytt kanalkonstverk i Karlsborgs kommun med invigning i början av juli.
– Matevenemang längs kanalen i Västergötland. I juli arrangeras allt från kockdueller till grillfester med kända matprofiler.
– Hjulångaren Eric Nordevall II gör sin jungfrufärd på Göta kanal. Med avresa från Forsvik i början av augusti väntas hon angöra Stockholm, efter flera stopp med evenemang på vägen, redo för dop den 25 augusti på Riddarfjärden. www.nordevall.com
– Sveriges längsta Kräftskiva. I år sätts kräftfisket i fokus med evenemang och kräftfiskearrangemang längs hela kanalen, bland annat Kräftivalen i Motala hamn den 14 augusti.
– Skörde- och kulturfest längs Göta kanal, mellan Sjötorp och Karlsborg den18-19 september, i Hajstorp den 17-19 september.

Fakta om Göta kanal
Göta kanal är öppen 3 maj – 26 september 2010
Göta kanal är en av Sveriges mest kända och välbesökta turistattraktioner. Varje år går cirka 3000 fritidsbåtar genom Göta kanal, och området besöks av 3 miljoner människor. Kanalen byggdes mellan 1810 och 1832. I år uppmärksammas det att det är 200 år sedan första spadtaget togs i Motala den 24 maj 1810. Totalt deltog 58 000 indelta soldater i arbetet. Initiativtagare och byggherre var Baltzar von Platen. Göta kanal sträcker sig mellan Sjötorp vid Vänern och Mem vid Östersjön och har 58 slussar. Kanalens totala längd är 190 km, varav 87 km är grävd kanal. Kanalen når sin högsta punkt, 91,8 m, i sjön Viken.


Visningar: 85

Kommentar av Henrik Widstrand den 18 Mars 2010 kl. 15.44
Gick kanalen sommaren 09 kan verkligen rekomendera detta även för segelbåtar!
Kommentar av Rickard Lundgren den 19 Mars 2010 kl. 0.30
Och det roligaste evenemanget, Fri fart!! :)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor