Surfade runt lite och hittade detta citat angående rostfri skruv mm.

"Stainless steel was invented in 1913. The 300 series (302-316) includes 18-20% nickel (316 has 2-3% molybdenum, which makes it slightly less susceptible to creviice corrosion). In the presence of oxygen, the chromium and nickel form a surface coating that protects the 70% of the material that is mild steel.
If you bury them in the hull, covered with putty and paint, they are cut off from oxygen and will soon corrode like mild steel. Only silicon bronze is long lasting here. The only apparent reason some use stainless steel (fasteners) is that, coming from Taiwan, they are cheap!.
It doesn't matter if they are advertised as 'marine grade.' That only applies in the presence of oxygen."

Källan är Snake Mountain Boatworks via ett inlägg på http://www.youtube.com/watch?v=6WF0Bqcvvsg

Vad säger ni om dessa uppgifter? Jag har aldrig hört det själv och ställer mig frågande om det finns någon substans i uttalandet eller om personen har personliga vinstintressen i försäljning av bronsskruv.

Visningar: 532

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Att det är ett oxidskikt som ger skyddet mot korrosion har man ju hört. Och det kan nog vara så att syre krävs för att bygga upp oxidskiktet. Men om inget syre finns, så kan heller inte korrosion uppstå...
Hönan eller ägget...

Syrafast (316)är dock det som gäller, vanligt rostfritt (304) har inget att hämta ens i bräckt vatten. Nämnas kan dock att grovt slipade eller bearbetade bitar rostar, åtminstone på ytan, oavsett om det är syrafast. Polerat är bäst.

Titan tar över där syrafast inte duger, men kiselbrons vet jag inget om, mer än att jag löder ramar med det ibland;-)

Håller med dig i ditt resonemang. Personligen tycker jag det låter som ett kraftigt överdrivet problem. 

Skulle man tro påståendet fullt ut skulle alla syrafasta träskruv i mina bryggplank varit kraftigt påverkade. Men de är totalt opåverkade efter 15 år.

Och visst är det syrafasta bitar som gäller i båtar om man planerar att lagningar/restaureringar ska ha en lång livslängd.

Poängen är att ämnet verkar prata om man använder syrafast skruv UNDER vattenlinjen, så kan nog detta inträffa, absolut

Och jag är benägen att hålla med, OM det är hög salthalt i vattnet där båten ligger/går...

I dessa/såna fall av vatten gäller nog bara brons om det skall hålla mer än 10 år...

;-)

(Men i vårt vatten med mild grad av salthalt, typ Östersjön och även vissa delar av västkusten, så torde syrafast räcka åtminstone en generation...!)

Men har man mässingskruv i botten idag, bör man nog se över skicket på dessa, för de har nog en stor risk av att vittra sönder av "saltvattnet".....

I min båt Korpen finns det några lagningar (under vattenytan i ek/mahogni) gjorda 70- början på 80-tal med rostfri skruv. Tog upp några skruvar nu i vinter när jag gjorde lagningar i botten. Skruvarna va som nya o inget tecken på angrep i varken skruv el trä runt om vad jag kunde se. Så jag tänker att i sthlms farvatten kan man iaf vara lugna helt klart :) 

Men något som jag har lite funderingar gällande rostfritt är hur man kan ytbehandla det. fäster mönja el kölsvinsfärg på det eller ska man låta det vara helt rått o obehandlat?  

Utvändigt eller invändigt???

invändigt, spant o stockar som delvis bytts till rostfritt. 

Ser kanonbra ut Johan med nya bitarna. Jag mönjar hela kölsvinet inklusive nya rostfria bitar för att göra det enhetligt. Men jag tycker samtidigt det är snyggt att se en helt renoverad bottenstock i rostfritt utan bemålning.

RSS

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor