Vad är det för båt ? Finns den kvar ?

Bilden är tagen i Tyresöviken, Tyresö Stockholm runt 1974.

På bilden ser vi Henry Soludden (tidigare Lindelöf) när han försöker få ordning på ett trilskande hjul på trailern.

Men det intressanta är:

Vad är det för båt ? Enligt uppgift ska båten ha haft en Buick Bigblock med en Holley fyrport singelförgasare. Kraften vidare föröver och via en vinkelväxel och stel axel tillbaka mot aktern.

Båten användes flitigt till vattenskidåkning då det begav sig.

Henry var en speciell man som inte gjorde vad som förväntades.

T.ex. skänkte han vid sin död hela sin tomt med hus och allt till Mark Levengood.

Troligen en inte helt populär åtgärd för släktingarna......   :-) 

Visningar: 1180

Kommentar av Bobby Cyrus den 8 Mars 2014 kl. 20.44

... och hans husbåtsschabrak från 70-talet står kvar på land på Svartlöga med (sist jag såg ialla fall) två st mercury utombordare kvar...

Skojjig kille var ordet...

Kommentar av Jan-Olof Larsson den 10 Mars 2014 kl. 9.40

Mycket lik en båt, som byggdes i Smedjebacken 1968 av Sten Landberg och "Melle" (Melin?). Båten kördes i Lidingöloppet 1968 och fanns med i startlistan för Nynäsloppet 1969.  Båtnytt hade en artikel om båten nån gång 1968-69.

Kommentar av Jan-Olof Larsson den 10 Mars 2014 kl. 9.43

Robert

Om du ringer mig kan jag berätta mer, 070-3406839

Kommentar av Joakim den 23 April 2019 kl. 16.52

Den bilden väckte minnen till liv och jag kunde inte låta bli att kommentera...

Hade förmånen att både få åka med och att köra den båten själv vid ett antal tillfällen i mina tidiga tonår på sjuttiotalet. Såväl på lokala vattenskidrepor runt Tyresö som på fisketurer till torskdjupen utanför Gålö eller gäddvattnen runt Svartlöga.

Henry kallade båten för "Raseriet" och enligt hom var det en Landberg 21:a. Han kunde dock sätta egna namn på saker och ting så det är inte helt hundra på att modellen verkligen hette så. Kan inte heller bekräfta om det var en Buick som satt i den, men nog var det tryck alltid. Stigningen på propellern var grym och lägsta fart på tomgång var typ 7 knop...

Vill minnas att Henry nämnde att han själv tävlat med den i Roslagsloppet och möjligtvis också i andra tävlingssammanhang, men det var "före min tid" så det kan jag inte heller bekräfta.

Kuriosa i sammanhanget är historien om när Henry köpte ytterligare en Landberg 21:a. Historien tilldrog sig när Henry, med sällskap, var på besök i Sandhamn med sin Chris-Craft. han blev utmanad på race av en annan herre, vilket Henry vann med marginal. Tillbaka i gästhamnen lade förloraren i sin ilska ett löjligt högt bud på Chris-Craften och den blev såld på stående fot. Henry gjorde då motsvarade och lade ett gott bud på på en Landberg som låg i gästhamnen för att ha någonting att åka hem i.

Den "Landbergaren" var lackerad i stora gula och blå fält, enligt rådande 70-talsestetik. Den hade ett akterdäck över motorrummet, VP-drev i stället för vinkelväxel och var betydligt mer lugn, tyst och beskedlig, närmast mesig i jämförelse med Raseriets urkraft.

Roligt att se denna bild som väckte minnen till liv. Minns Henry med värme. Han var förvisso egensinnig men också godhjärtad som få.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor