Vad hade förre ägaren gömt under durken?!

I våras när jag sjösatte Pinglan för första gången var jag helt lyrisk efter första turen. Det var så skönt att alla åtgärder jag gjort under vintern blev bra.

Vi hade många riktig trevliga sommardagar i vikarna runt Ingarö

Men allt kändes inte helt ok. Hon har en tendens till att galoppera men eftersom jag ännu bara har manuell tilt så får jag acceptera att det är en del av grejen. Dock gjorde hon det i nästan alla olika farter utom när man tiltat ut motorn ordentligt och åkt på häcken i mellan 30-35 knop.

Tidigare ägaren har inte hållit nivån särskilt hög när han renoverade. Det togs nog mest vad som fanns hemma när allt skulle ihop. Fort skulle det gå...

Men han hade i alla fall gjort en inspektionslucka i durken (10x10cm) som jag sagt till mig själv att den där måste jag öppna och kolla under. Ända sedan jag köpte båten har jag tänkt det men av någon anledning blev det inte av. För snart en månad sedan tog jag bort luckan och tänkte - WOW!! Nu har jag förhoppningsvis fått ett svar till varför båten bl.a. har galopperat och känts som en papperstallrik när man lugnt åker igenom större vågor. Han hade inte lagt i några stringers!!

Det här möttes jag av efter en stund med sticksågen...Fogskum och passbitar i frigolit om vart annat - Suck! Som ni ser på bilden ligger det heller inte särskilt dikt mot durken heller. Så nu är jag i full gång med att göra om och göra rätt!

Nu har jag kommit lite längre än vad vilden säger och faktiskt lyckats att få bort de upplastade durkkanterna så i helgen hoppas jag på att finslipa det sista för att sedan kunna gå på och bygga stringers.

När jag köpte båten var jag noggrann och kände, knackade mm på botten för att säkerställa att allt var som det skulle. Då hade jag inga farhågor om att det skulle vara så här.

Vill tacka Åke Månsson som försett mig med bilder från sitt bygge och bidragit med värdefulla tips!

Fortsättning följer!

Visningar: 622

Kommentar av Tomas Melander den 28 September 2013 kl. 9.51

Du har givetvis kollat motorns höjd i förhållande till kölen. Jag hade själv ett motsvarande problem (galopp) och det försvann när motorn hissades en aning.

Kommentar av Andreas Widell den 30 September 2013 kl. 8.46

Motorn har blivit hissad i omgångar under sommaren men jag hittade en inställning som gav bäst gång.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor