Så har ett nytt projekt landat hemma på uppfarten, den gamla forslundsracern Treor. :) Har gillat Treor sen jag såg båten i tidningen Klassiska båtar för några år sen så när den blev till salu var det bara att slå till. Båten behöver nya rutor, lite inredningsjobb och den gamla fordsexan behöver gås igenom. Målet är att få henne i sjön till nästa sommar.
Gillar skarpt den gamla A-fordratten med rattgas som ger riktig 30-talskänsla. Betydligt bättre känsla i styrningen blir det också jämfört med vajerstyrning.

Botten behöver renskrapas och få ett nytt skikt med olja och grundfärg. Verkar tätad med både det ena och det andra,  bland annat någon typ av svart silicon eller om det kanske är nåtmassa? Blir inte lätt att få bort då det sitter fast rätt bra. Båten har en riktigt udda bottenkonstruktion med steg både i tvärs och längsled. Blir spännande att se hur den går i vattnet. Forsättning följer...

Visningar: 1005

Kommentar av Håkan den 28 September 2016 kl. 19.52
Fasen vad coolt, Johan! :)
Upp med mer info om, när och varför Treor byggdes, jag vill veta allt!
Varför sitter motorn så långt fram när det finns stora motorluckor?
Har du köpt den via AB Sjöexpress? ;)
Kommentar av Johan Ankarbäck den 3 Oktober 2016 kl. 21.41

Sorry för sent svar men jag har inte kommit in på sidan på ett tag, vet inte vad som var fel.

Japp, har köpt Treor av AB Sjöexpress :) Bytte in boghammarskrovet mot ett lite roligare projekt. Insåg att jag aldrig kommer att få det klart. Varken tid eller kunskap räckte till. Treor går i stort sett att köra som hon är.

Treor ritades av Gideon Forslund 1937 och är som synes rätt lik en Essbåt men med stegskrov. Måtten är 5,60x1,73. Hon byggdes av Manne Elbingsson i Vaxholm till honom själv. Båten tog tre år att bygga, därav det lite udda namnet. Uttalas "treår" på stockholmska ;) Vad jag förstår var båten avsedd som tävlingsbåt men tävlades aldrig med. Antagligen kom väl andra världskriget emellan.

Vad för motor som satt i från början är ingen som vet men antagligen var det någon fyrcylindrig sidventilare. På 60-talet konverterades båten till en Ford Zephyr Six. Senare blev det en Ford Essex V6 och därför är det dubbla utblås i aktern. Båten renoverades av Bengt Johansson i Rimforsa i slutet av 80-talet och då V6an var slut blev det återigen en Ford Zephyr sexa monterad. Motorn är 110cm lång och 60cm hög och får inte riktigt plats under luckorna. Den sitter så långt bak det är möjligt. Den finns en huv som ska sitta framtill vilken ger båten ett riktigt wetrodstuk :)

Kommentar av Håkan den 3 Oktober 2016 kl. 21.46
Fränt! Treor är från samma år som Kurre mao! :)
Hur tänker du kring motorn nu då, blir det en fräsig fyra igen tro? En Gray Phantom Four 75 skulle ju sitta dom en smäck och rymmas under luckorna! ;)
Kommentar av Johan Ankarbäck den 3 Oktober 2016 kl. 22.26

Ja, dom är lika gamla :) Tänkte väl försöka få till rutorna som Essbåtarna ser ut så det blir något liknande som på Kurre.

Ford Zephyr-motorn får nog sitta kvar ett tag. Ska kolla igenom den och om den inte är alltför dålig ska jag pröva att köra med den i sommar. Sen blir det kanske en annan motor framöver.

Tänkte också på att en Phantom Four skulle passa bra. Skulle även funka med en Volvo Penta B18 eller B20 men det är ju inte lika kul :) Vad är det förresten för mått på en Ford sidventils 8a...?

Kommentar av Håkan den 4 Oktober 2016 kl. 5.52
Ja, sidorutorna är lite av Giddes signum på Essbåtarna.
Har inga mått i huvudet nu men kan mäta vid tillfälle, särskilt nätt är den inte med backslag å allt men borde vara kortare än en Zephyr....
Kommentar av Johan Ankarbäck den 4 Oktober 2016 kl. 20.05

Provkörde Zephyrsexan idag. Den startade och gick helt ok förutom att vattenpumpen satt fast. Visade sig att impellern pajat. Motorn behöver lite nya slangar och sladdar och ett par frostpluggar läcker. Lite ojämn kompression var det först men efter att den gått ett tag blev det mycket bättre. Motorn får sitta kvar åtminstone till att börja med. Riktigt sjysst ljud var det på den också :)

Kommentar av Stefan Wendin den 6 Oktober 2016 kl. 21.56

Behöver du en ny vattenpump Johan?

Kommentar av Johan Ankarbäck den 7 Oktober 2016 kl. 10.34

Nej, det är lugnt. Jag har fått tag på en ny impeller.

Kommentar av Johan Ankarbäck den 7 Oktober 2016 kl. 10.43

Stefan, du råkar inte veta var man kan få tag på delar till en Ford Zephyr? Kollade din hemsida och ser att du hade en likadan motor i din båt. Jag behöver ha tag på ett par frostpluggar då det rostat hål i dom gamla.

Kommentar av Stefan Wendin den 7 Oktober 2016 kl. 18.35

Jo då, jag vet vart du kan få tag i allt till den där motorn ;)
Trodde det var "interna" pumpen du syftade på den som cirklulerar vattnet i blocket alltså, inte suger från sjön.

Frostplugggar är faktiskt enklast att bara mäta och köpa här. Jag nerdade ner mig och köpte från landet påandra sidan.
Annars kan du kolla tex med http://www.newpartsonline.co.uk

ochom du vill frossa kan du hitta nya Alu version av den berömda RM toppen här (och massa annat kul med) http://www.chesmanengineering.co.uk/zephyr

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor