Ett impulsköp på finska varianten av Tradera, -huuto.net ledde till att undertecknad blev ägare till föremålet som står och tinar på släpkärran.

Minst sagt flatbottnad är den och fenor skall det vara naturligtvis.

Inombordare, köl, propeller och roder precis som båtar skall ha.

Emblem i fören, det kan ni googla på...

En vattenskoter är vad det är! Får man tro allt som står på nätet torde det vara en av världens första 2000 vattenskotrar! Tillverkad i slutet av femtiotalet av den då anrika men i trångmål varande brittiska motorcykeltillverkaren Vincent.

Det här exemplaret saknar den encylindriga luftkylda Vincentmotorn som var original. Den lär vara sällsynt som hönständer, så om det skall bli något cruisande av får jag använda min kreativitet och miljonlåda och anpassa någonting utan att förstöra möjligheten att en originalmotor dyker upp. Styrsystemet påminner väldigt mycket om det som satt på en rattkälke jag hade som barn. Hela rasket väger inte mer än att man enkelt kan lyfta och hantera den ensam. Internet är inte precis bräddfyllt med material om den här men det finns ett par videosnuttar på duröret:

Vincent Amanda Water Scooter

Visningar: 1433

Kommentar av Mattias Karlsson den 30 November 2013 kl. 19.27
Ballast på länge! Mycket bra!
Kommentar av Peter Stålblad den 1 December 2013 kl. 15.28

och jag tyckte min var gammal

denna är ju lite äldre

Kommentar av Uffe Nyman den 1 December 2013 kl. 16.39

Din är ju däremot i bättre skick och rentav användbar, dit har jag en bit att gå ännu :-)

Har ett trevligt minne av en skoter liknande till din från när jag var ute i Malax skärgård (Österbotten, Finland) på kajaktur. Plötsligt hördes något som tokvarvade bakom några holmar, ljudet överröstades ibland av upphetsade och roade röster. Sedan dök den upp bakom en udde, en skoter lik din som var bestyckad med en uråldrig Evinrude 40 hk och två stadiga killar ombord. Farten var astronomisk och uppenbarligen hade grabbarna svinkul. Skotern försvann snabbt ur hör- och synhåll och skärgården blev lugn och tyst igen. Några dagar senare när jag förde åkdonet på tal på det lokala pappadagiset klarnade det om vem killarna var och hur det gick till när de skulle åka. Att starta med båda killarna ombord gick inte, de tillsammans med motorn, tanken och ett rejält startbatteri blev för tungt. Taktiken var att föraren steg ombord, startade och gjorde en lov för att få upp skotern i plan varpå han tog en sväng nära bryggändan så kompisen kunde hoppa på i farten. Sedan var det bara att hålla dryg planingsfart i alla lägen, annars sjönk ekipaget.
Den lokala båtbyggaren Rönnqvist tillverkade en modell av de där skotrarna en bit in på åttiotalet. En plugg lär finnas kvar ifall någon får för sig att börja bygga igen...

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2023   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor