Efter en lång tids tystnad och overksamhet har jag så smått börjat båtjobba igen och tänkte dela med mej lite av mina erfarenheter. Kanske kommer jag inte att skriva varje dag jag gör något men förhoppningsvis en veckorapport med lite bilder också.

Det som återstår för att få Ninni i skick som innan renoveringens början hösten 2008 är inredningen och lite ringrostig som jag är så börjar jag med lite enkla grejer, trallarna som ska ligga i aktern. De har ju inte sett så bra ut och saknade dessutom några ribbor när jag plockade ur dem:

 Trallarna är av mahogny och satt ihop med rost, förmodligen gamla skruv...

Det var bara att plocka bort all rost (skruvarna) med konstens alla regler, skruvmejslar, borrar, tänger och annat som fanns i verkstan, tillförde lite svordommar också så lyckades jag utan att förstöra för mycket av mahognyn :-)

När delarna var isärplockade så borrade jag upp alla hålen och proppde med 10 och 15 millimeters propp. Eftersom delarna var så dåliga så gick det åt 70-80 proppar i två limningsomgångar, både uppsida och nersida som inte kunde limmas samtidigt.

Hugga bort propp-överskott och slipa lite så det blev jämnt var nästa moment och så kunde grejerna skruvas ihop igen. Jag dök ner i skruvlådorna och hittade 30 mässingsskruvar som passade och så började jag montera. Två borrmaskiner, ena med smala borren och den andra med försänkare och kort borr för skruvens hals. Skruvarna drog jag för hand för att få lite känsla för hur hårt de skulle dras. Jag valde att inte försänka mer än att skruvens skalle ligger i nivå med virket då det var så från början.

Resultatet syns på bilden nedan där jag också lagt på de två nya ribborna som ska hyvlas konoska och passas in.

Hörs om någon vecka igen....

Visningar: 202

Kommentar av Anders Værnéus den 18 Mars 2013 kl. 14.37

Välkommen åter Tor. Kul att se att du är åter på banan... :-)

Kommentar av Joakim Funhammar den 18 Mars 2013 kl. 19.58
Jo de såg onekligen ut som du bosat dig
Kommentar av Joakim Funhammar den 18 Mars 2013 kl. 20.00
Upps de blev lite togigt . Då fortsetter jag på förra inlägget i en grotta när vi träffades sist . Kul att du är åter funnen ;-)
Kommentar av Birger Edelberg den 19 Mars 2013 kl. 18.19

Heja Tor!

Kommentar av Tor Hedvall den 19 Mars 2013 kl. 20.17

Tack för alla uppmuntrande ord, jag har jobbat någon timme idag oxå...,

hyvlade in två ribbor i eftermiddags.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor