Efter att båten äntligen blev körklar i juli blev det några turer inne i stan runt Långholmen. Motorn gick inte bra men verkade iallafall fungera ok efter att jag kopplat bort den ena förgasaren som strulade. Den 8/8 var det så dags för transporten till min båtplats hos Grödinge Båtklubb.

Jag och en kompis och hans två barn startade tidigt från HBK och började den 35 sjömil långa resan via Södertälje till Grödinge. Snart visade det sig att motorn blev varm när man försökte åka lite fortare.
Strax innan Jungfrusund började motorn koka så jag stängde av och vi paddlade in och la till vid sjöräddningens brygga för att se vad som var fel. Hittade egentligen inget fel så vi beslöt att åka vidare fast i lite lugnare tempo. Visade sig att så länge motorn gick på max 2000rpm var den ok. Blev runt 7 knop i fart men det gick att åka.
Efter en lååång stund kom vi fram till Södertälje där vi fick vänta drygt 1,5 timme på att två jättefartyg skulle slussa genom kanalen.
Efter en mellanlandning på kompisens landställe där de tålmodiga barnen hoppade av fortsatte vi till Grödinge. Totalt tog resan 11 timmar så vi var lite möra när vi kom fram... Positivt var att motorn bara drog ca 0,5 liter/distans.

Min 2m plats på båtklubben krävde lite kreativ förtöjning då y-bommarna bara är 3,5m långa och båten 8,25 men det blev bra till slut. Med fyra tampar fram och två bakåt så att hon inte kan vrida sig har Elsa legat säkert även när det blåst. På bilden är det fortfarande lite temporärt :)
Det har sen blivit några kortare turer och mekande med termostat och annat. Bara att lära sig lägga ut och lägga till med en lång smal petterssonbåt har krävt mycket övning. Väl ute på sjön går hon väldigt bra även när det blåser så länge vågorna inte kommer från sidan. Då får man verkligen hålla i sig när båten rullar. Stora svall från andra motorbåtar kan också vara spännande.

Motorn visade sig också ha egenheten att läcka ut oljan när den inte körs... Bytte packningar till returen från oljekylaren som var starkt misstänkt men det hjälpte inte så 12/9 fick Elsa komma upp på land och motorn står nu hemma i garaget för renovering.Första sommaren som träbåtsägare blev kort och intensiv med mycket mekande men jag har verkligen fått smak på att ha en veteranbåt. Alla man träffar på har någon slags koppling till petterssonbåtar och många lite äldre har antingen haft en själv eller känner någon som har haft en.

Nu har jag en "att göra"-lista till nästa säsong. Främst ska däcket nåtas om då det läcker in, motorn skall fixas och en bit av stäven som är lite dålig ska bytas ut. Sen finns en massa annat också man kan göra ifall det hinns med. Har fått hyra ett stort båttält där det stått en stor segelbåt tidigare så nu finns det gått om plats att meka på.Ser redan fram emot nästa säsong :)

Visningar: 465

Kommentar av Håkan den 19 September 2015 kl. 19.22
Härlig berättelse!
Att-göra-listor är toppen! Då får du struktur och slipper stress!
Lycka till och lägg självklart ut dina delprojekt här på sidan! :)
Kommentar av Johan Ankarbäck den 19 September 2015 kl. 19.55

Tack Håkan! Ja, en lista på vad som ska göras är nästan ett måste. Blev lite mer jobb än jag räknat med så klart men så är det ju alltid.

Kommentar av Håkan den 19 September 2015 kl. 20.47
Så är det!

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor