Har alltid undrat över de här med ratten på höger eller vänster sida av båten, eller barbord/styrbord som det väl heter. någon som vet varför vissa båtar har ratten på ena sidan medans andra på andra? jag tänkte att det först hade med när båten var byggd men har inte fått de o stämma...

Visningar: 1394

Kommentar av Ola Fastén den 2 November 2014 kl. 10.59

Ratten sitter vanligen på styrbords sida. Detta för att ha bra sikt åt det hållet då man har väjningsplikt för båtar från styrbord.  Men t.ex. Storebro har ratten på babords sida. Man hävdar där att man då kan hålla koll åt styrbord och samtidigt konversera med passagerare. Spelar m.a.o. inte så stor roll vilken sida ratten sitter, det viktiga är att hålla bra uppsikt på andra båtar. 

Kommentar av Johan Wahlgren den 2 November 2014 kl. 11.09

ah, kul info gällande storebro! jag hade en tidig solö (1954) med ratten på styrborsida. men båratna byggda åren efter så är ratten på babord, nu vet jag varför :)

men på tidigare båtar dvs 20-30tal så är ratten på olika sidor. va det så att beställaren kunde välja själv eller byggde olika varv på olika sätt?

Kommentar av Jan Sundstedt den 2 November 2014 kl. 16.29
Det här beror också på vilken typ av båtar man pratar om. På sport/tävlingsbåtar var det inte ovanligt med ratten på "fel" sida - alltså babord. Man ville styra med "bästa" handen. Eftersom de flesta är högerhänta placerades gasreglaget på vänster sida och därmed även ratten.
Kommentar av Håkan den 2 November 2014 kl. 16.46
Ah, tack Janne, det är därför KURRE har ratten till vänster! ;)
Kommentar av Bertil Larsson den 2 November 2014 kl. 18.25

Jag tror att man tidigare, 1960 och tidigare, monterade ratten på vänstersida för att motverka propellerns rotation. Tidiga plastbåtar och campingbåtar var vänsterstyrda. Min Ockelbo Monaco och Baggenbåt Lillsnabb har så. Dessa två är 1960, resp 1958. De flesta snurror är även de vänsterstyrda, dvs rorkulten sitter till vänster. Med vänlig hälsning Labe L

Kommentar av Jeppe Bergvall den 2 November 2014 kl. 21.55

Citerat från Wikipedia:

"Babord är den vänstra sidan av ett fartyg ifrån aktern sett. Babordsidan har röd lanterna. Namnet lär enligt gängse historieskrivning komma av att babord (bakbord) var den sida som rorsman hade bakom ryggen eftersom styråran var fäst på styrbordssidan. Den engelska beteckningen (port) kommer av det var den sida man lade mot kaj för att inte skada styråran.

Babordssidan ansågs av tradition inte lika fin som styrbordssidan. När fartyget låg för ankar togs till exempel manskap och lägre befäl ombord på babordssidan, medan högre befäl kom via styrbordssidan.

Babords vakt är den ena hälften av det vaktgörande manskapet på ett fartyg. Denna del av besättningen kallas babölingar."

J

Kommentar av Dag Engström den 3 November 2014 kl. 9.26

Min gamla plyfa-Coronet har ratten till styrbord, men alla post -65 plast-Coronet har ratten till babord. Tydligen ändrade dom rattfilosofi där på 60-talet...

Kommentar av Robert Duimovich den 3 November 2014 kl. 10.11

 Det hade väl många ggr att göra med propellerns rotation. Gick propellern vänstervarv så satt ratten på bb sida , för att motverka skrovets rotation till styrbord. Gick propellern åt höger så satt ratten på styrbordsida.

Då fick man inte slagsida om man var ensam i båten.

Så var det på gamla amerikanska racers. De äldre motorerna gick ofta med högervarv och de nyare går oftast vänstervarv.

Kommentar av Tom Sellerholm den 4 November 2014 kl. 0.02

Är inte styrbordsstyrt gammal tradition från styrårans tid ? Den sitter bäst till höger för högerhänta.

Sedan kom bilar in i bilden och det kändes bättre med ratten på andra sidan. Ju mer racerbåt det är ju mer sitter ratten i mitten.

Kommentar av Johan Wahlgren den 7 November 2014 kl. 15.36

stort tack för alla svar. låter väldigt intressant med propellerns rotation då i min båt finns förberett för att flytta ratten till styrbor sida. först trodde jag att ratten tidigare suttit på styrbord sida men såg sedan att inget har varit monterat där, bara förberett. även ritningen från cgp har styrningen på styrbord sida

vet någon om hur det är med motorrotation på amerikanske o svenska motorer vid mitten på 30-talet. va det samma eller kunde det skilja åt? vet att det var snack om både ford o andra motorer till denna båtmodell men korpen levererades tillslut med en chrysler crown.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor