Hej, jag heter Mattias är 25 år och är bosatt i Stockholm (Haninge). Som 25-års present från mig själv nu i somras, fick jag för mig att slå till och köpa en TRÄBÅT! ÄNTLIGEN!... Jag är 4:e generationens träbåtsägare och uppvuxen i träbåt så man har ju kollat runt länge utan att våga slå till. Nu har jag i alla fall tagit steget och det blev en dubbelruffad Oxelösundare byggd i början av 60 talet.

När jag tittade på båten (med halva min släkt) så lyfte vi upp henne och tittade igenom noga. Ägaren hade annonserat "inget dåligt trä någonstans" och det stämde förutom "liiiiiite" dåligt trä i aktern... Riktigt tråkigt när man hittar något man verkligen vill ha och som är riktigt fin i övrigt. Jag intalade mig själv att det är bara fixa och passa på att testa något nytt.  Som bilplåtslagare sen 6 år tillbaka så kan man ju säga att det är lite skillnad mellan trä och plåtjobb. Detta var också mitt i sommaren juli månad med 22+ i vattnet och en månads semester/pappaledighet kvar så man kunde ju inte låta bli. Jag, tjejen och sonen åkte ut samma kväll och va ute i 7 dagar:)

Sedan ett tag tillbaka ligger båten på land och jag har börjat riva i det som var liiiite dåligt. Och som vanligt så dolde det sig mycket mer än vad jag först trodde. De lilla rötskadorna i hörnet på akterspegeln gömde mycket "godis" så när jag nu rivit klart så har halva spegeln, hela akterdäcket och mycket av det bärande därbak åkt med. 

Här kunde jag utan bekymmer ha brutit ihop totalt. Men när det går emot så är det skämt att ha folk omkring sig som hejar på. Som min farbror Anders Persson som stöttat med råd och material. Ovärderligt när det går i motlut. 

Nu har jag börjat planera för återuppbyggnaden och har byggt mitt livs första baslåda. Tur att man bor i radhus så  det finns lite plats på baksidan för ovanliga hobbyprojekt. Jag kommer löpande att uppdatera vad som händer, så följ gärna med Zivas resa mot vattnet 2015 här på SCB.

Visningar: 1477

Kommentar av Robert Ström den 14 November 2014 kl. 7.23
Gillas skarpt! Ös gärna på med fler bilder och lycka till med renoveringen!
Kommentar av Henrik Widstrand den 14 November 2014 kl. 8.39

Ser lovande ut bra jobbat.

Kommentar av Anders Værnéus den 24 November 2014 kl. 11.27

Kul att se. Hur går du vidare med uppbyggnationen av aktern? Kommer du basa en stor bit eller kommer du limma upp en ny spegel med "rätt" form? 

Kommentar av Mattias Persson den 24 November 2014 kl. 11.44
Tack kul att det är några som följer:)

Jag håller på att bygga basningslåda på baksidan nu:) det kommer bli en ny 48×180 bit som basas till rätt form och sen limmas med 4st träplugg. Ska hämta mahognyn imorgon så det läggs i blöt direkt och i helgen ska det basas:) idag beställs oregon pine ribborna.
Kommentar av Anders Værnéus den 24 November 2014 kl. 11.55

Absolut. Har du hittat bra pine också?

Kommentar av Mattias Persson den 24 November 2014 kl. 12.45
Ingen aning om skick tyvärr men ska man lita på säljaren är det fint. Tips på återförsäljare:)?
Kommentar av Tore Skjæveland den 25 November 2014 kl. 10.12

Veldig bra, god innsats! Trivelig å se flere blir tatt vare på, og en vakker båt er det! Lykke til!

Kommentar av Matti Merivirta den 25 November 2014 kl. 13.31

En läcker båt! Blir intressant och roligt att följa med projektet.  Grattis, det var ett fynd!

Kommentar av Kent Werner den 25 November 2014 kl. 17.25

Välkommen i träbåtsfamiljen. Du får se det pågående jobbet som en del i din utbildning som traditionsbevarare;)

Ser fram emot att följa arbetet - Lycka till & keep up the good spirit!

Kommentar av Matthijs Bakker den 26 November 2014 kl. 7.06
Nice project! Smart to put the belt around the hull.
Success!

Matthijs

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2023   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor