Har precis köpt ett renoveringsobjekt i form av en norsk sportbåt vid namn Selco Selboy. Problemet nu är hur jag skall kunna förklara detta inför min omgivning som länge hört skämtsamma kommentarer från mig innehållande ord som "septiktank", "plastbalja" etc. när plastbåtar nämnts. Till mitt försvar kan jag säga att jag har aldrig talat ont om gamla 60-tals sportbåtar. Jag har sedan liten grabb faktiskt alltid haft en speciell plats för dem i mitt annars så linoljeindränkta hjärta.

Särskilt minns jag hur jag som liten satt och metade på kvällen och såg de "stora" grabbarna komma hem med sin svartmålade sportbåt på andra sidan viken. Tack vare en smått vansinnig övermotorisering fick den passagerare som satt brevid föraren alltför ofta kasta sig över rutan och tynga ner fören för att inte hela ekipaget sakta skulle sjunka med aktern först.

Så nu har jag alltså köpt mig en egen sportbåt. Ett klart renoveringsobjekt av troligtvis 1967 års modell. Det verkar som om både originalsofforna och rutan finns kvar, vilket verkar vara ovanligt för dessa gamla båtar som ofta levt ett hårt liv.

Lite frågor som någon kanske kan svara på:

- Hur ser originalsofforna ut i detalj?
- Hur kan man tyda typskylten? Kan man få ut årsmodell?

Fler frågor lär dyka upp varefter renoveringen kommer igång.

Visningar: 1313

Kommentar av Erik Olof Tidblad den 1 September 2009 kl. 16.50
Spännande projekt. Vet en kille som var med och köpte delar av lagret när Selcofabriken i Oslo gick i konkurs.
Ska kolla om han vet mer om den här modellen. Ett kap tycker jag, lycka till/ Erik
Kommentar av Anders Welén den 1 September 2009 kl. 17.19
Tack! Original har den varit helt gul, men jag tror jag väljer någon annan färgkombination.
Kommentar av bo zolland den 2 September 2009 kl. 6.29
Heja Anders. Känner samma känsla här när det gäller dessa små 60-tals "sportbåtar" som även jag är uppväxt med. Inte sällan var det Selco motoriserade av en 50 HP mercury. Jag hade köpt på mig en trevlig IW delfin för några år sen, men den försvann i en skiljsmässa tyvärr. Nu har jag 2 grabbar som börjar komma i den åldern att en liten sportbåt skulle funka i sommarhuset. Det är med andra ord läge att styra in dom i den rätta tron och hoppas dom fattar grejen med dessa trevliga båtar. Finns fortfarande en hel del till vettig peng.
Grattis Bo Z
Kommentar av Rickard Lundgren den 2 September 2009 kl. 8.51
En Selcokompis, trevligt! :)
Kommentar av Anders Johnsen den 2 September 2009 kl. 18.24
Her er en Selco til. Har aldri sett modellen før, så jeg er litt usikker på om det faktisk er en Selco. Uansett en kul båt som er til salgs her i Norge. Se anonse på Finn.no http://www.finn.no/finn/boat/object?finnkode=18233496.


mvh
Anders
Kommentar av Erik Olof Tidblad den 2 September 2009 kl. 19.08
Har forskat lite men inte hittat något ännu. Däremot vet jag att han som köpte lagret, när Selcofabriken i ett ackordsförfarande gick ihop med Fjord omkrinng 1970, som fortsatte tillverkningen på annan plats.
Dom båtarna togs till Sverige, och såldes i Södertälje av en man som tyvärr inte längre finns med oss.
Längre än så har jag inte kommit än. Jag söker vidare, till dess hej/Erik
Kommentar av Erik Olof Tidblad den 2 September 2009 kl. 20.44
Hittade en sida om en Selcobåt som nyligen renoverats, kan kanske ge något tips,och lite trevlig läsning,
sidan är (www.glasfiberklassiker.se/files/pdf/Selco_Selfleet_65.pdf), och mannen bakom den lämnar också en e-post adress i slutet. Vi hörs/Erik
Kommentar av Anders Welén den 2 September 2009 kl. 21.09
Här är en länk till en som renoverat en exakt likadan båt som min.

http://www.visit.se/~grefberg/RenoveringSelco.htm
Kommentar av Erik Olof Tidblad den 2 September 2009 kl. 21.59
Den sidan kommer jag inte in på, är det rätt adress?
Kommentar av Anders Welén den 2 September 2009 kl. 22.01
Provade just igen. Funkar för mig.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor