Nog var allt vackrare förr. I svartvitt försvinner liksom alla nyanser där slitage och ålder blottas. I skatten av gamla fotografier som ligger i lådor och gömmor har idag Hans Bergström delat med sig av en vacker gammal bild. Hans skriver:

"Jag tänker avsluta min mångåriga släktforskning genom att ta fram antavlor för bl.a. mina och min hustrus föräldrar. I dessa antavlor tänkte jag lägga in en del bilder. En av bilderna på min svärmors sida blir här bifogade bild på den motorbåt som hennes fader, körsnär Johan Nordlund i Umeå ägde. Jag vet ingenting i övrigt om den men när jag talade med min svåger om mitt projekt berättade han att han har ett minne av att han hört att båten efter J N död i nov 1931 köptes av en välsituerad och känd stockholmare. Jag har frågat KMK om de har bildarkiv på medlemmarnas båtar men det har de inte."

Så nu är det upp til vår gemensamma kunskapsbank Vad kan det vara? Finnbygge är redaktionens gissning. Vad tror du?

Visningar: 457

Kommentar av Mattias Nyqvist den 3 December 2014 kl. 10.37

Vilken båt! Hoppas hon lever än.

Påminner om en båt som låg på en obebyggd tomt på Annedalsvägen, Rindö år 1997. Har för mig att en ny ägare på Rindö tog hand om henne ca 1999. Jag har troligen helt fel men skrovlängd, linjer och akter stämmer något sånär.

Kommentar av Mats Nyberg den 3 December 2014 kl. 11.03

En sån härlig jättekanot.
Och vilken otroligt vacker akter som bara smyger sig ner i vattnet...!
Tänk om den som målade vattenlinjen hade varit bara lite mer noggrann och kollat vattenlinjen.

Men dubbla avbärarlister i metall, påkostad skylight, metallräcken på rufftaket? Det känns rätt påkostad för att vara vad ni lite nedlåtande kallar "Finnbygge". Finland (speciellt norra...)  brukar vara mycket mer funkis och flärdfritt!

Undrar också över avsaknaden av vindskydd/ruta. Ser inte ut som den var byggd för det kan vara en ledtråd. 
Sverigebåtar vill gärna ha lite sportig vindruta. Norge känns långt bort och fel men kanske ändå någonstans om man tittar på linjer och det fina utförandet...

Kommentar av Anders Værnéus den 3 December 2014 kl. 11.10

Sorry för Finnbygge. Var inte alls menat som nedlåtande - tvärtom. Finland har kreerat många av Nordens ballaste båtar. Så där backar jag direkt om det lät så... :)

Visst är den underbar. Mattias - vet du vem som kan veta mer på Rindö?

Kommentar av Mattias Nyqvist den 3 December 2014 kl. 13.22

Minns inte mycket och vet inte vem som kan veta mer Anders. Han kom och hämtade fönster med färgat glas till en glasveranda hos mig. Jag hade då hus på Annedalsvägen. Han såg då min Viking III som jag hade tagit upp för året och han berättade då att han tagit hand om båten som låg på en granntomt till mig. Detta måste varit i samband med att jag sålde huset på Rindö vilket var år 2000. Om man kommer från Annedalsvägen och korsar huvudvägen så kommer man nog till hans hus på vänster sida.

Minns också att någon tidigare påbörjat en renovering. Bland annat börjat byta främre delen av kölen, nya i furu.

Det fanns/finns en schacktfirma på Rindö som köpte/ägde de obebyggda tomterna. Runt år 2000 så skulle tomterna säljas och bebyggas. Därför måste tomterna städas. Schacktfirman kanske vet vem som tog hand om båten?

Kommentar av Andreas Tjulander den 4 December 2014 kl. 17.42

Finaste på länge

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor