Spantet JB1 sitter nu också på plats och nästa moment blir att demontera de tre sista spanten som ska galvas.


En betydligt torrare atmosfär väntade mej på morgonen idag när jag kom ner till hamnen och jag satte genast igång med att montera spant JB1. Några proppar höggs jämna och spantet passades in på insidan. Ut och dra i några skruv för att fixera. In igen och borra genom nylimmade propparna. Ut och lossa skruvarna, borra försänkningshål. In och flytta spantet åt sidan så jag kunde dammsuga och sedan mönja:

Detaljstudie längst ner mot kölplankan, uppifrån i bild har vi en träbottenstock, sedan det nya spantet, mönjad sträng som spantet ska ligga i och nederst en befintlig järnbottenstock. Kölplankan är i högerkanten.

Tillbaks med spantet på plats och fixera på plats med tving och annat. Ut och dra maskinskruv av rätt längd genom hålen. Även detta spant har en lask eller två som närmaste granne och där hade jag inte tagit hänsyn till att galven bygger någon millimeter så skruvhålen passade inte utan en del onödigt våld (här är det väl trät som får ta stryk med lite vidgade hål så det är bra om det är mycket mönja i hålen som tätar). Jag kämpade en stund med att fara ut och in och grejade med skruv och skruvhål. Lagom till lunchrasten hade även detta spant kommit på sin slutliga plats med alla skruvar utom de två översta och en långt ner som jag måste få hjälp med att dra.

Tänkte ägna eftermiddagen åt att demontera spant men annat kom emellan så jag gör det i morgon (hoppas jag)

4 dussin arbetsdagar kvar 

Visningar: 121

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor