Proveniensjakten för båten Faderullan fortgår i sakta mak. Nu är damen i Värmdö funnen och därifrån gick frågan vidare till hennes ex-kille. Han visste berätta att ägaren före honom tog vara på båten när den hotades av skrotning i början av åttiotalet. Då hade den stått övergiven i  10 - 15 år sedan ägaren avlidit. Platsen lär ha varit "på en allmänning vid Lännerstasundet Saltsjö-Boo, några hundra meter från slaget vid stäket mot ryssarna". Okända platser för mig som Österbottning, men kanske beskrivningen gör att någon klocka ringer till för någon från trakterna?.

Jag har nu bestämt mig hedra båtens ursprung genom att måla den i kulören "marine green" som Hempels har i sitt sortiment. Det är inte helt samma kulör men nära nog. Rutramarna som var gjorda i mahogny har under årens lopp bytts ut till plywood som är misstänkt lik formplyfa, formen verkar ändå vara den rätta, så det skall gå att använda plyfaskivorna som mall. Endast delen över ryggstödet i aktersoffan finns kvar av mahognyn. Nästa vinter tänkte jag fokusera på däcket och kanske jag får byggt nya rutramar i rätt material då.

Visningar: 261

Kommentar av Uffe Nyman den 8 Juni 2013 kl. 17.39

Efter lite följdfrågor hos tidigare ägare visar det sig att båten i sin glans dagar hette af Doctors. Så får det väl bli i fortsättningen också.

Kommentar av Jan Sundstedt den 8 Juni 2013 kl. 20.07
Kommentar av Jan Sundstedt den 8 Juni 2013 kl. 20.13
Kommentar av Uffe Nyman den 9 Juni 2013 kl. 15.33

Sedär! Tack Jan, nu fick man en liten historielektion också. Googlade stället och körde runt lite i maps, såg dock inga spår av några misstänkta tomma båtbockar i området :-)

Kommentar av Jan Sundstedt den 9 Juni 2013 kl. 22.28
Mina anfäder hade fiskeläget i Boo. Den siste yrkesfiskaren var min farfars far Algo Sundstedt. Han syns på bilden där de tar han om skötarna - mannen med vegamössa närmast kameran.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2023   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor