Trots att jag inte har varit flitig med uppdateringarna så betyder inte detta att jag inte har jobbat på båten. Arbetet framskrider i sakta mak och består för tillfället mest av skrapning, borttagande av plugg, utskruvning av skruv och upptäckande av nya ställen där rötan har fått fäste.

Däcket på båten var lagt med någon slags "teakimitationslaminat" som syntes på lång väg att inte kunde ha varit original. Däcket var dessutom limmat med Sikaflex, så det krävdes milt våld för att få bort eländet. Orsaken till att beklä däcket med denna lösning hittades under laminatet, där kanten på däckfanéret var ganska så ruttet. Tyvärr har rötan också fåst fäste i skarndäcket, där mahognyn möter fanéret så där blir det att fundera noga på hur jag löser det problemet då jag kommer så långt. 

Har försökt söka bilder på andra liknande Kullabåtar för att få en aning om vad originaldäcket har bestått av. Tyvärr är det väldigt sparsmakat med bilder på denna modell. Som tur var så hittade jag rester av originaldäcket under ramen till vindrutan och skruvhål i skarndäck avslöjar att skarven mellan skarndäck och däcksskiva har varit täckt med en mahognylist. Däcket har alltså varit ett klassiskt 60-tals vinyldäck a'la Trakmark. . Frågan är om det går att få tag på detta material längre eller ifall jag ska köra med dukat däck istället? Har ju inte tänkt göra en 100% originalrenovering, men just Trakmark vinyl är så fult så det nästan är snyggt...! 

Efter att ha avlägsnat däcksfanéret så tog jag mig an skarndäcken och monterade bort dom. Nu återstår det bara att montera bort ratt och diverse beslag och städa upp båten så att jag kan göra en noggrann bedömning på hur omfattande renoveringen av bottenborden kommer att bli.

Kunde inte låta bli att provslipa lite på spanter och bord. Mahognyn finns där under allt det svarta...

Det svarta verkar vara väldigt ingrott i mahognyn. Kan det vara tjära, eller kan det vara så att föregående ägare har skrapat bort lacken och sedan linoljat borden som med tiden har mörknat? Under däck är borden fernissade, vilket dom troligtvis har varit från början. 

Så renoveringen framskrider i maklig takt, men jag siktar nog inte på sjösättning till våren...! ;)

 

Visningar: 423

Kommentar av Jan Sundstedt den 6 Februari 2015 kl. 16.08

Vilket slit! Bra jobbat Robert!

Kommentar av Robert Ström den 6 Februari 2015 kl. 17.57
Tack Jan. Visst är det ett slit, men tillika ett väldigt givande slit. Särskilt nu då jag snart börjar bygga upp istället för att riva ner! :)
Kommentar av Uffe Nyman den 6 Februari 2015 kl. 19.00

Heja! Grunden till ett bra resultat är en omsorgsfull rivning :-) Bröderna Kulla junior bygger ju fortfarande båtar (tror jag), visserligen i det där andra materialet men... Ta en sväng till Oravais och kolla, det kan ju hända att de vet hur det gick till när farfar var ung :-) Kan ju hända att de har bilder från då det begav sig också.
Båtarna heter X-ellent nuförtiden:

Kullabåtar

Kommentar av Robert Ström den 6 Februari 2015 kl. 19.35
Hej Uffe! Har faktiskt redan varit i kontakt med nya varvet och fått kontaktuppgifter till Birgers son. Tänker ringa honom och kolla ifall det finns bilder från när det begav sig och ifall det finns uppgifter på när min modell tillverkades. Har inte hittat nåt serienummer eller dylikt så det går knappast att spåra just den båten jag har, men mellan vilka årtal modellen byggdes borde ju gå att få fram.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor