Hade lilla kapen på laddning så jag kunde ge mej på JB5 men kapbladet räckte inte riktigt till så jag måste ha ett nytt blad, fortsatte då med JS0. För några år sedan ersatte jag en bit av det spantet och bultade då med 6 mm skruv och mutter. Under vattenlinjen spacklade jag skruvhålen med mönjekitt, mönja uppblandat med krita, och det var fortfarande lite mjukt och inga problem att få bort (men lite kladdigt). Över vattenlinjen limmade jag proppar med epoxi och där fick jag nu problem med att rensa skåran i skruvarna från epoxin så jag kunde få en skruvmejsel att greppa, insåg ytterligare en gång att kryssspår skulle varit ännu svårare!

Så småningom fick jag rensat och skruvarna kom ut, vissa med lite våld inifrån. Sedan var det som vanligt problem längst upp under balkvägaren, för säkerhets skull satt där fyra pluggar i översta bordet och jag tog bort alla. Innanför två av pluggarna fanns bara tomrum medan de andra två innehöll rost. Pillade och slog bort rosten och så in i båten för att se vad som dolde sig där under. 

Som synes på bilden så är där först en nit och däröver någon form av skruv och längre upp en kraftig nit som övergår i en stång som går hela vägen under skarndäk och är fäst i ruffkarveln. Niten skavde jag av med multiverktyget/kapen och även skruven nåddes av verktyget men den översta niten fick jag fila av med bågfilsbladet och det tog sin tid....

Fick iallafall bort hela spantet och sedan var det bara att snygga till under balkvägaren genom att kapa kvarvarande nitrester så nära balkvägarn som möjligt.

Då hade halva dagen gått och det var dags för andra aktiviteter.....

 

108 och en halv dag kvar.

Visningar: 49

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor