Vart tog dom vägen? Vad vet du om dessa vackra båtar?

Dom låg sina första år vid Jormskär i Kanholmsfjärden.

Jorm I

Byggdes 1913-1914 på Hästholmsvarvet i Stockholm. Ägare Ing E Lundholm. Konstr. K Ljungberg.
12.20 m x 2 m, 4 ton, 24hkr, fart 9.5 knop. Såld 1920 till godsägare E Seton. Därefter okänt öde.

Jorm II

Byggdes på Fröbergs varv, ägare Ing E Lundholm, konstr. K Ljungberg. 9.75m x 1.75 m. Såld 1942.
Därefter okänt öde

Visningar: 1036

Kommentar av Anders Værnéus den 20 November 2013 kl. 9.36

Jo det är märkligt att båda dessa har försvunnit ut i ingenmansland. Har inte ett endaste spår av någon av de två... :( Men vem vet mer?

Kommentar av Mattias Nyqvist den 20 November 2013 kl. 10.20

Min Viking III var enligt kvittot byggd 1937. Att hon var omdöpt till Selene, kapad nästan en halvmeter där den brutna aktern bytts mot slät akterspegel, fått en sittbrunn i aktern istället för akterruff, kompletterats med salong och sedan en kontrollpanel med ratt istället för styrpelare med nakterhus gjorde att det var mycket svårt att identifiera ursprunget till 1911 och Viking III.

Att nu två välbyggda, exlusiva båtar helt försvunnit har jag svårt att acceptera. Jorm I kan tex ha fått en styrhytt, mahognyn kan ha tagits fram på friborden mm. Idag kanske endast skroven, utan ruff eller däck, ligger i någon lada eller i skogsbrynet på något varv? Jorm I har ett skarpt J-öra medan Jorm II har ett mjukare. Det är ju kanske inte mycket att gå på men Jorm I var endast 2 m bred trots sin ursprungliga längd.

Kommentar av Ulf Lindén den 20 November 2013 kl. 12.57

Bilden på Jorm I har figurerat flitigt i MYS-matriklar på 80 talet, eller minns jag fel?

Kommentar av Mattias Nyqvist den 20 November 2013 kl. 12.59

Tack Ulf, jag kollar detta!

Kommentar av Anders Værnéus den 20 November 2013 kl. 13.02

Tror att du minns fel faktiskt Uffe. Jag har inget minne av Jorm i MYS-matriklarna. Jag hade några efterlysningar med dessa bilder i Vi Båtägare och i Klassiska båtar för några år sedan. Jag lade tillsammans med Einar Lundholms barnbarn(sbarn?) ned en hel de jobb för att hitta båtarna, men tji...

Kommentar av Mattias Nyqvist den 20 November 2013 kl. 13.31

Tack Anders, jag har hört att du hjälpte Stefan med fru (barnbarn till Einar). Visste dock inte att du efterlyst båtarna. Min förhoppning är ändå att intresset för gamla båtar och vrak har ökat ytterligare de sista åren och att någon därför observerat något nytt kring dessa två båtar. Har kollat lite snabbt nu på MYS-båtar och visst finns det de som påminner både om Jorm I och Jorm II. Dock ingen med just namnet Jorm.

Kommentar av Anders Værnéus den 20 November 2013 kl. 13.35

Du har ju en som heter Annonce som är lite klurig till formen och som med lite fantasi och med resonemanget som du fört kring din Wiking, skulle kunna vara en konverterad Jorm-etta. Men jag får inte helt ihop pusslet.

Håller med dig - allt går runt. Så att återpublicera kan göras många gånger. Hälsa Stefans familj så gott - det var länge sedan jag talade med dom.

Kommentar av Ulf Lindén den 20 November 2013 kl. 13.42

Mittåt, jag blandar nog ihop Jorm I med "Annonce" samtidigt som jag har ett svagt minne att jag känner igen bilden på Jorm I som flyter så lätt och elegant på vattnet och att den bilden någon gång kan ha används som en slags "originalbild" för att visa hur "Annonce" sett ut original, innan salongen höjdes och styrbryggan modifierades så att gracen försvann........ men som sagt, jag kanske kommer ihåg fel, -80 talet är ju tjugofem år sedan! Jorm II är ju också urläcker med sin eleganta "styrhytt" En tidig förbindelsebåt (Commuter)

Kommentar av Mattias Nyqvist den 20 November 2013 kl. 13.44

Det enda som är verkligt svårt att ändra är bredden, förstävens lutning och skrovformen. Längd, kölform, djup, motor och överbyggnad kan ha ändrats helt och hållet och en båt är genast accepterad till att vara betydligt yngre.

Kommentar av Anders Værnéus den 20 November 2013 kl. 13.46

Ta bort förstäven. Annars håller jag fullständigt med dig... :)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2023   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor