Trodde jag skulle få tre dagars arbete på Ninni denna helgen men gårdagen fick ägnas åt inkomstarbete istället, mycket på jobbet nu......
Åkte ner utan verktyg i förmiddags för att bara sätta spanten på plats och markera var jag skulle borra hål men de två första jag började med trilskades, jag fick inte in dem mellan balkvägare och bordläggning. Försökte med en massa trix, vinklade dem åt olika håll, skruvade fast en tving som jag slog på för att få upp dem. Tror att jag måste ta bort ett träspant så att jag kan vinkla spantet bättre och få in det. Funkar inte att montera bort träspant utan allt för mycket verktyg med sig insåg jag. Kröp då in i stickkojen istället på babordsidan med ett av de andra spanten och det var inga större problem att få på plats. Markerade var nåten var på spantet för att kunna mäta in monteringshålen och borra i pelarborren hemma. Konstaterade också att jag slarvat lite med förberedelserna, en nitstump och en rest av en bult satt kvar i balkvägaren. De satt inte i vägen för spantet men skulle förmodligen inte gå att få bort om jag satte dit spantet först. OK, då visste jag ungefär vad dagen skulle ägnas åt. Hem till pelarborren och borrade i spantet och plockade ihop verktyg som behövdes till dagens jobb. Tog också med nya skrapan och provade, den funkade bra, ganska stort kändes skaftet men bra kraft och ingen risk för sönderslagna knogar på spanten.
Börjage slå på niten som skulle ur balkvägaren, både från insidan och från utsidan genom hålet i bordläggningen men den j...n rörde sig inte. Började borra i niten men halkade snett efter ett tag och då började jag slå på den igen, icke sa niten, den satt där den satt. Markerade på nytt med körnaren och började borra med liten dimension och gick stegvis upp till fem mm och då rörde sig niten plötsligt. Fram med dorn och hammare och drämma till och nu började den krypa ut. Ett par slag till och niten var ute. Då var det dags för bultstumpen som i och för sig satt löst men hade en mutter mellan bordläggning och balkvägare, enda möjligheten var att såga av den men den rörde sig när jag filade med bågfilsbladet. För att fixera fick jag skruva in en annan bult genom hålet i balkvägaren och på så sätt klämma fast stumpen mot bordet. Sedan var det "bara" att fila av den....., hela denna procedur med stumparna tog över en och en halv timme.
Monteringen av spantet påbörjades och det gick väl hyfsat bra, mycket klättrande ut och in i båten för varje skruv och nu hade jag också en deformation av bordläggningen som skulle pressas på plats. Tidigare har jag ju sågat upp nåten på ett par ställen där borden har skjutit ut från spanten och nu monterade jag spanten upp- och nerifrån så de sista skruvarna drogs vid glipan mellan borden. Från att ha varit tre m.m. glipa så kröp den ihop nästan helt och då finns det kvar att dra muttrarna mer en annan dag. Kändes skönt att få en kvittens på att metoden ser ut att fungera, sedan gäller det att se till att utsidan blir jämn också och inte bukta ut mellan järnspanten.
I morgon ger jag mej på JS7 :-)

Visningar: 34

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor