Dags att ge sig i kast med det trilskande spantet igen, fast eftersom jag gjorde det lätt för mej förra helgen så fanns det lite restarbete kvar.....
De två översta fästpunkterna som ska gå igenom bordläggningen, spantet och balkvägaren var inte klara på de två 7-spanten och på babordsidan måste jag limma i pluggar från utsidan nu när spantet sitter där. På styrbordsidan är översta bordet så bra skick att nya pluggar inte behövs. Jag markerade i spantet från utsidan igenom bordet var fästhålen ska vara och sedan var det bara att montera bort det för att ta hem och borra i pelarborren. Det tog väl en timme eller så och sedan gav jag mej på att försöka få in JS3-spantet på plats. Försökte bulta in det mellan bordlägging och balkvägare men icke. Ut med det igen och slipa en kilform av den stående delen och så in igen men inte den här gången heller ville det sig. Försökte en gång till att slipa och nu fick jag spantet på plats men....., 22 millimeters glapp mellan bord och spant och det är för mycket att dra in. Ringde och konfererade med Nisse och vi beslöt att jag provar med andra sidan först. Med lite trixande så fick jag nästan JB3 på plats men även det gav ett litet glapp som inte var värre än att ett städ och sex-sju slag med slägghammaren fick ordnig på detta. Tillbaks på plats och nu såg det bättre ut, markerade var nåten var på spantet och tog loss det. Hem till pelarborren och borrade i de båds spanten. Tillbaks till båten och började montera JS7 igen och nu jävlades det lite igen, verkade som spantet slagit sig lite men med lite våld fick jag det på plats. Skruvade och muttrade och avslutade med att tillverka en liten distanskloss att klämma in i mellanrummet mellan spant och balkvägare, Drog fast översta delen av spantet med dels en genomgående bult och ovanför den en 70 mm rostfri skruv genom bord, spant, distans och balkvägare.

Detaljbild på lilla distansklossen mellan balkvägare och spant.Styrbords "stickkoj", i förgrunden JS7 sedan JS8 och JS9. Så småningom ska även träspanten bytas.


Därefter var det dags för det som jag egentligen skulle ha gjort idag, montera JS3 och det gick över förväntan, skruvade och muttrade i ett par timmar så satt den där, fast med samma rest som från förra helgens jobb, de två översta fästpunkterna återstår, blir nog i morgon och då ska jag ge mej på JS3 också.....

Fotat genom ruffluckan och i huvudsak babordsidan, JB3 syns snett upp till vänster om den ensamma kölbulten i nerkant av bilden.

Visningar: 189

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor