Då var det dags, i morgon bitti kommer kranbilen och kör min pärla till varvet!
I mina mardrömmar går banden rätt genom skrovet och båten står där den stod, fast i tre delar.
Vi får se!

Sökandet efter historien går vidare, Göteborgs garnisons museum gav inget, de hade skickat allt de hade till Krigsarkivet för en massa år sedan. Dessutom hade han bråttom till bilbesiktningen. Kanske skulle de kika på det nästa vecka, vi får se. Däremot kom jag i kontakt med Flottans Män, och fick ett gäng telefonnummer som kunde vara värda ett försök. Mycket riktigt fick jag pratat med en herre som var styrman på en av två "Petterssonare" i Göteborgs flottan på 40 talet, och visst mindes han att ena hade en speciell akter. Nu gav det kanske inte så mycket mer men det var ett väldigt trevligt samtal.
Tydligen var han stationerad på en större båt med kabyss midskepps. Det var fina båtar men inget vidare att hantera. Ibland vägrade backslaget och när det funkade hände ändå inte särskilt mycket.

Genom riksarkivet fick jag tag på några ägare från innan den såldes till personen jag fick den av. De båda var nu i 70-75 års åldern men inte trögbedda att prata om Fjord. De skulle rota igenom gömmorna efter gamla foton och något filmklipp och jag fick mer än gärna ringa igen om det var något jag undrade. Kul att alla är så trevliga och tillmötesgående när man vill prata gamla träbåtar.
Det skulle finnas en handskriven bok med hela båtens historia nedtecknad som hade följt med båten genom åren, jag hoppas innerligt att den dyker upp en dag och att den är i bättre skick än båten.
Tydligen skulle den ha varit byggd i Kristinehamn, vilket jag då antar betyder Bröderna Larssons Varv.
Om då aktertypen är en "Andersson akter" är vi kanske något på spåren!
En konstruktör vid namn Andersson vars grej var en akterkonstruktion liknande den på Fjord, och som var verksam i anslutning till att båten byggdes 1930. Sjöhistoriska museet nästa!

Visningar: 93

Kommentar av Christoffer Stavenow den 27 Augusti 2010 kl. 8.45
Fantastiskt, vilken intressant historia!
Kommentar av Jerker Nilsson den 27 Augusti 2010 kl. 13.37
Hon höll! *phu*
Kommentar av Anders Værnéus den 27 Augusti 2010 kl. 15.57

Grattis. Visst har hon vissa detaljer som liknar denna? Speciellt i aktern liksom...
Kommentar av Jerker Nilsson den 27 Augusti 2010 kl. 16.16
Ohlala! vad är detta?
Om man tittar på min bild av Fjords akter ser man spår av vad som skulle kunnat vara en liknande list vinkelrätt bordläggning mellan översta och näst översta fribord (den har säker ett bättre namn).

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor