Startade tidigt idag med att förbereda limning av ytterligare ett drygt 20-tal proppar på insidan där JS6 hade suttit. Borrade lite hål för propparna och kompletterade lite på utsidan där jag hade slarvat igår. 

Blandade lim och satte i pluggarna i hålen och när jag var klar kunde jag konstatera att 15 mm pluggarna är på uppehällningen.  Jag använder limlådan även nu och hade mellan 35 och 40 grader i lådan och drygt 20 inne i båten så limmet härdar på en arbetsdag. Under tiden högg jag pluggar både inne och ute där nu JB6 ska monteras. Lite skrapa och vamluftspistol för att få bort oönskade limrester och så letade jag rätt på spanten. Funderade på om de var för långa och svåra att få på plats då dessa spant ska monteras under (och vid sidan om) sittbrunnens framkant. Smalt att få ner dem i hålrummet och lite trixit i stickkojen men min oro kom på skam, lättast hittills, bara att vinkla in spantet i hålrummet och sticka upp det under balkvägaren, men.......

Spantet var i kortaste laget uppåt och det skarpa slaget nertill misstämde på en tum ungefär.

Kontaktade Nisse som lovade att komma förbi och titta så då var det dags för mej att ta lunch.

Efter lunch borrade jag ett hundratal nya 15 mm plugg och åkte sedan ner och gav mej på träspanten mellan JB3 och JB4. Då det inte fanns någon anledning att spara på spanten valde jag att sätta stämjärnet i mitten mella nitarna och drämma till med klubban för att spräcka trät. Det gick ganska bra med första spantet och med lite milt våld får man bort rätt långa bitar spant åt gången. Andra spantet däremot fläktes upp på snedden och då kan man ju undra hur dom valde materialet när dom gjorde det spantet (se bilden här bredvid). Det är visserligen inte original utan ditsatt i skiftet 20-30-tal när babordsidan reparerades efter en kollision. Så småningom fick jag bort det mesta av det spantet också och så angrep jag pluggarna från utsidan med stämjärn och gummiklubba. Som vanligt var det olika sorters smet och träplugg i hålen men det har jag ju gruffat över tidigare så det slipper ni höra om idag.

Tanken nu är att jag frilägger nitarna på insidan och tar bort pluggen på utsidan så blir det lättare att knipsa av niten och slå ut den under kontrollerade förhållanden.

Under tiden jag höll på med detta dök Nisse upp och vi konstaterade att spantet behöver justeras för att passa så Nisse tog med sig spantparet hem och jag fortsatte med mitt tills jag tyckte att det räckte för dagen (sparade lite jobb till i morgon).

 

Visningar: 68

Kommentar av Johan Wiman den 6 April 2011 kl. 23.25
Frågan är hur stor betydelse det spelar att spantmaterialet inte var perfekt utvalt om du måste ha söder det med stämjärn för att få loss det efter 80-90 år?
Kommentar av Tor Hedvall den 7 April 2011 kl. 7.06
Du har ju en poäng där förstås...., men om dom lagt ribban 90 grader åt andra hållet så förklarar det kanske varför så många är av. Mågra är tvärt av men några har också "splittrats".

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor