Troligen var jag inte äldre än 7 - 8 år första gången jag såg denna båt. Den låg där i Loftahammars hamn och var så otroligt annorlunda och ball. Jag gick ofta på bryggorna och tittade på olika båtar men VKV;n var nog tuffast i viken. Åren gick och rätt som det var så låg inte båten i vattnet. Den hade hamnat i ett av skjulen på varvet. Året efter samma sak. Nu var båten förpassad till en skara med båtar som brukar bli liggande. Ytterligare ett år gick och nu fick den inte ens några bockar och stå på.

Året var nu 1998 och det var rätt tid att slå till. Varvet kontaktades och jag lyckades få tag på ägaren.

Tydligen fanns diverse skulder på båten till varvet för reparationer och förvaring. En uppgörelse med varvet och tidigare ägare gjorde att båten blev min samma år. Båten kördes upp till Stockholm där en renovering påbörjades. Ny motor inhandlades och efter ett otroligt intensivt år så var den klar året efter. Efter några år såldes båten för nya projekt. Här kommer lite bilder från 2001 som jag hittade när jag gick igenom gammal dokument på datorn.

Visningar: 1056

Kommentar av Ulf Myrman den 11 September 2013 kl. 20.52

Läcker båt, står VKV för Västerviks Kanotvarv? Jag har köpt VKV tävlingskanoter där på 1960-talet senast en VKV 100, mycket skickliga på fanerbyggen. Känner du till att det har åkts vattenskidor efter deras fyramanskanot.

Kommentar av Niklas Bruhn den 11 September 2013 kl. 21.15

VKV Står för Vituddens Kanotvarv om jag inte mins fel. Men Vitudden ligger i Västervik så det passar ju med båda varianter på namn ;-)

Kul med vattenskidor efter kanot. Nej det vista jag inte. Man lär sig något varje dag.

Kommentar av Ulf Myrman den 11 September 2013 kl. 22.36

Hej Niklas! Naturligtvis ska det vara Vituddens Kanotvarv och att det ligger i Västervik gjorde väl att tryckfelsnisse var framme och rörde till det.

Kommentar av Solveig Dragsten den 11 September 2013 kl. 23.08

Åh..det var en häftig båt vet du var den finns idag? Sidorna ser nästan ut som kanoter på sidan. Vituddens kanotvarv är ju ett världsberömt varv som gjort mycket fina träkanoter men numera görs dom i plast.

Den båten vore kul att se igen i sitt rätta element kanske på en racerbåtstävling på Gamlebyviken i Västervik.

Kommentar av Lasse Modin den 12 September 2013 kl. 1.01

Det är troligen samma båt som var på Biskopsudden vid flytande mässan den 7:e juni.

Kommentar av fredrik lundahl den 12 September 2013 kl. 9.04

De flesta av de detaljer dessa skrov byggdes av är just kajakdelar. Formarna fanns så varför inte vidareutveckla konceptet och skapa "Speedcruisern" Detta var just vad som skedde.

Kommentar av Niklas Bruhn den 12 September 2013 kl. 10.11

Det är samma båt.

Enligt samtal med ägaren till Vituddens kanotvarv Ingvar Angelvik, så byggdes det en båt på varvet. De följande 9 båtarna byggdes i Vimmerby och skilde sig en del från den första båten som hade en annan utformning på pontonerna i fram. Sidorna byggde som sagt var av stående kanoter som fått aktern kapad lite snett. Detta var i slutet på 60 talet.

På 80- talet byggdes ytterligare en båt på varvet som gesällprov. Det var troligen den båten som var med på Fri Fart 2012. Min gamla båt var med på Fri Fart året innan med sin nya ägare.

Kommentar av fredrik lundahl den 12 September 2013 kl. 21.01

Någon som vet hur det går med det Speedcruiser objekt som Anders V sålde härom sommarn?

Kommentar av Niklas Bruhn den 13 September 2013 kl. 12.01

Den ska vara under renovering.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor