Jag misstänker att det är ganska många som kör omkring med sina gamla maskiner utan termostat.

Det här blev ganska långt men om du orkar läsa hela vägen så kan det finnas fördelar för dig, din maskin och miljön att hitta i massan av text.

I Sindbad sitter det en Chris Craft-konverterad Chevrolet V8. Konverteringen är av typen "flywheel forward", dvs. motorn är monterad "åt fel håll" jämfört med en bilmotor. När Chris Craft gjorde konverteringen och bland annat tillverkade ett eget aluminuminsug så tog de beslutet att helt enkelt inte använda en termostat (biltermostaten sitter monterad i ett uttag i insuget). Motorerna kördes nog nästan uteslutande med förlustkylning, eller som det normalt kallas - sjövattenkylning. En CC V8 med sjövattenkylning kommer nog inte upp i högre vattentemp än max 50C på våra breddgrader.

Någon av de tidigare ägarna installerade ett färskvattensystem från Martec men lyckades blanda ihop lite slangar här och där. Bland annat så gick vattnet fel väg genom motorn. Inte konstigt, för det är verkligen inte lätt att hålla reda på alla slangar. Motorns original sjövattenpump användes som cirkulationspump för färskvattensystemet och det monterades en Jabsco sjövattenpump för att ta in vattnet från sjön till värmeväxlaren och vidare ut i avgasrören. Fortfarande ingen termostat. Vattentemp vid belastning – ca 65C.

När vi renoverade motorn (dvs. Kenneth Norling gjorde det – en kille som normalt mekar Top Fuel-motorer) så satsade jag på en del trevliga komponenter som gör livet avsevärt lättare att leva. MSD brytartlös tändning, hydraulkam (ingen mer ventiljustering) och toppar för blyfri 95. Vidare Glenwood aluminiumlimpor, ny vevaxel, ja – det mesta utom konverteringen och blocket är nytt. Alla delar runt motorn renoverades – backslag, förgasare, generator, startmotor och Jabsco-pumpen. Att jag valde att behålla denna gamla 60-talskonvertering beror på att jag tycker den är snygg, väl fungerande och att vinkeln på motorn blir mycket mindre än med en modern ”bilvänd” konvertering – med motorns tjockaste/djupaste del i framändan kan motorn monteras mer plant och längre ned. Det finns vinkelväxlar och backslag med utgående axeln längre ned men jag gillar den här metoden helt enkelt.

Ni kanske kan förstå att det hela inte var helt gratis. Ni kanske också kan förstå att tanken på att köra denna guldklimp kallt inte var så attraktiv. För dem som inte förstår det sistnämnda kan jag bara kort nämna att det finns en viss mening med att bilar går på 90C. Det gör förbränningen bättre och låter aggressiva partiklar i bränsle och olja vädra ut. En motor som går för kall håller helt enkelt inte lika länge som en som går i rätt temp. Av olika andra anledningar lägger man i många moderna marinmotorer termostaten på en lite lägre temp – allt mellan 75 och 85C. Det har lite med marginaler och eftervärme att göra.

Hur göra? Det fanns ingenstans att montera en termostat. Jag undersökte möjligheten att tillverka ett eget termostathus, kikade på vad de använder i bilracing och sökte över hela Internet efter något som skulle kunna passa. Inga lovande napp eller attraktiva lösningar. Jag nämnde det hela för min bror och sedan gick en tid. En dag ringer han och säger att han har för sig att SAAB tvåtakt har en slangmonterad termostat…..hmmmm. Letar febrilt och kommer så småningom i kontakt med en som kan ge svar. Visst, men den är för avsevärt klenare slangar än vad jag behöver. Spåret leder vidare till en kille i Norrtäljetrakten och som handlar med delar till gamla Citroën. Bingo! I den nischen är det någon som tagit fram en eftermarknadslösning för gangstercittror. En slangmonterad termostat med 38mm anslutningar, bypassuttag och som öppnar vid 79C.

Jag tog kontakt med Martec och förklarade vad jag tänkte göra och de var dels intresserade av att veta mer om själva delen (de vet att jag inte är ensam om att köra med för kall gammelmotor) och dels gav de klartecken för att de trodde att det skulle fungera. De ville att jag skulle borra några små hål i själva termostaten för att få lite extra cirkulation – annars såg de inga problem.

Glad i hågen monterade jag termostaten strax före att det uppvärmda vattnet skall gå in i värmeväxlaren och drog bypassen till expansionskärlet. Startade motorn och väntade med spänning. Det fungerade perfekt! Motorn gick upp till 80 och sedan dalade det till 75 – för att sedan börja om cykeln. Jag var lycklig! Gjorde loss förtöjningarna och tog en provtur.

Katastrof! Så fort motorn började arbeta upp sig i varv small slangarna av sina fästen vid termostaten. Glykol i hela båten. Jag trodde att jag helt enkelt inte dragit åt de dubbla slangklämmorna tillräckligt och åtgärdade det. Min bror var med i båten och han fick köra för att jag skulle kunna se vad som hände. Vid ca 2500 varv såg jag hur kylarslangen före termostaten började växa och innan jag hann säga något till bror så small slangen igen. Monterade tillbaka och fyllde på med vätska (igen). Vi tog oss i tomgångsfart tillbaka till hamnen.

Nu blev det till att tänka efter……..efter många om och men kom jag på det. Jag använde ju fortfarande den ursprungliga sjövattenpumpen som cirkulationspump. Det är en Sherwood kugghjulspump. Så självklart! En kugghjulspump som drivs av en rem från vevaxeln pumpar bara mer och mer och den bryr sig inte om eventuellt motstånd. Den bara trycker på. Ridå!

Ringde Martec och förklarade situationen. De hade inte heller tänkt på det så jag kände mig inte längre så dum (tilläggas bör att de aldrig har sett vare sig båten eller installationen utan bara fått den förklarad för sig av mig – så ingen skugga över dem). Strax inhandlades en Johnsson elektrisk cirkulationspump och jag monterade den häromdagen. Allt fungerar perfekt. Jag var lite vågad och monterade den med separat brytare och inte på tändningen. Det betyder att jag måste komma ihåg att sätta på och stänga av pumpen. För mig har det fördelen att jag kan köra systemet utan att motorn är igång – och det gillar jag.

Vad i det här kan andra använda? Jo, har du en gammal motor och ett färskvattensystem men inte någon termostat - så är en slangmonterad termostat ett klart fall framåt för motorns livslängd, miljön och din egen sinnesfrid.

Nedan är länken till killen som säljer dem. Jag har ingen koppling till honom eller firman. Jag svarar gärna på frågor om min installation (men svaret kanske inte kommer på sekunden).

Mvh

JE

http://www.ctaservice.se/delar/kylare/radiator.htm

Sindbads motor - OBS - före termostatombyggnaden. Det är avsevärt färre slangar nu. Med den nya elektriska cirkulationspumpen behövdes inte längre alla slangar som gick till original sjövattenpump (senare den förbenade cirk.pumpen) - den har 2 in och 2 utgångar vilket gjorde det hela till ett ormbo.

Visningar: 812

Kommentar av J2000E den 22 Maj 2010 kl. 10.57
Tack. Limporna importerade jag själv från :
http://www.glenwoodmarine.net/
De är som nästan allt amerikanskt halvfabrikat. Efter att ha planat anliggningsytorna mot topp och ytorna för brickor och muttrar tätar de bra och går att dra fast till rätt moment. De var skeva mot toppen och mutterytorna var så vinda och sneda att bara halva brickan hade anliggningyta. Dessutom måste man försiktigt använda en gängtapp för att fräscha upp alla gängor för anslutningar då de ser ut som Kalle Anka från fabrik. De är lätta, ger lite extra effekt (jämfört med original järnlimpor), nästan oslagbart snygga och de är billiga. Det enda som hade gjort dem snyggare hade varit några rader kylflänsar a la Nicson eller Edelbrock.
Mvh
JE
Kommentar av Anders Welén den 22 Maj 2010 kl. 19.04
Mycket bra inlägg. Precis sådana tips och tricks som vi alla behöver från gång till gång.

Tacka och bugar!

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor