Kanske kan man sammanfatta en amatörs insats gentemot ett proffs såsom:

  • Det tar 4 ggr längre tid
  • 1/4 får göras om

Denna insikt passar ganska bra på det kölbyte jag gjorde på Funken för ett par år sedan. Misstaget var att jag inte hade tid att låta en ekbit av den yttre kölen få rätt fuktkvot och även om jag ansåg att jag med flit lämnade tillräckligt utrymme till svällningen visade det sig att så inte var fallet. Efter första sommaren märktes det knappt med nästkommade  år fick limfogen att ge sig.

Lösningen fick bli att helt enkelt ta bort biten och passa in en ny.

Som tur är verkar allt som har med själva konstruktionen hållit bra och denna bit är ju trots allt mest av kosmetiskt funktion. Släppvinklarna gjorde så att biten rörde sig nedåt och inte tryckte ut samborden skadligt.

Min lärdom får väl bli att inte underskatta det viktiga med rätt fuktkvot (som jag var mycket noga med beträffande de övriga delarna).

Det viktiga är väl att jag iaf skulle göra om jobbet själv om jag var tvungen igen. Halva nöjet med träbåt är väl vintersäsongens ensamhet och gnetande.

Visningar: 180

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor