Efter lunch idag var planen att basa fem spant så jag började med att förbereda så långt det gick

  • fyllde på vatten i kokapparaten, 
  • slog på strömmen till apparaten, 
  • numrerade borden med krita på både ut- och insida så vi kunde kommunicera om rätt saker, 
  • satte löst i skruv från ytsidan med stora brickor i vartannat skruvhål för spanten
  • tog fram fem spantämnen och kapade till dem i rätt längder, 
  • såg till att skruvdragare och verktyg fanns till hands på rätt ställen

Sedan kunde jag koncentera mej på lite annat, borrade hål igenom balkvägare, översta bordet och två spant för att kunna nita ihop det. Göran dök upp i god tid så vi nitade de fyra nitarna medan spantämnena låg i ångan och mjuknade. Precis i lagom tid dök också Sven upp och så intog vi våra positioner, Sven på utsidan med skruvdragaren och Göran och jag på insidan vid bastrumman. Tog ut det första ämnet ur ångan, det blivande TB3-spantet. Göran bände ut balkvägaren lite med kofoten och jag pressade upp spantet därunder för att sedan lägga hela kroppsvikten på att pressa spantet mot bordläggningenn samtidigt som vi ropade åt Sven att börja dra skruvarna i bord sex och fortsätta neråt. Detta bord var inte dubbelkrökt så det anslöt snyggt neråt och Sven avslutade med att skruva fast spantet i de översta borden också. Det gick förfärligt enkelt så vi tog en kort andningspaus och så fortsatte vi med TB6. Ut med spantet ur bastrumman och så in med överändan under balkvägarn och så la jag lite tyngd bakom och det kändes väldigt mjukt, spantet bröts av så det var bara att ge upp med det.

Nästa spant var TB9, ett som skulle dubbelkrökas, det har ju varit svårt tidigare men nu hade jag förberett en liten kloss som skulle kunna klämmas ner i hålummet och förhoppningsvis forma nedre delen av spantet helt rätt. Vi körde samma procedur som tidigare med att klämma in spantet under balkvägaren och sedan pressa mot bordläggningen samtidigt som Sven började dra skruvarna. Sist pressade vi ner klossen mot kölplankan och det funkade nästan....., där slaget är som skarpast knäcktes spantet och klossen lyckades heller inte pressa nedersta delen helt intill bordet. Annars blev det bra :-)

Systerspantet TS9 skulle nu på plats och samma procedur och effekter, bara att konstatera att det blir några korta limmade kontraspant längst ner i slaget precis som de tidigare dubbelkrökta.

Sista spantet TS10 var ett kortare som dessutom överlappar ett stålspant över tre bord och det gick utan några större problem att få fast (efter att vi dragit stålspantet ner mot bordläggningen med en maskinskruv och mutter med bricka på utsidan som jag får ta bort om några dagar).

Sammanfattningsvis kändes dagen ganska lyckad trots fadäserna men de går ju att rätta till.

 

och så är det 71 och en halv arbetsdagar kvar.

Visningar: 77

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor