Arbetet med Dezirs fribord kommer nu till nästa fas. Vi har nu nåtlimmat klart. 162 meter nåtlist blev det i friborden.

Nu är ordningen återställd och hon är "hel" igen. Nu väntar utputsning inför målning...

Visningar: 666

Kommentar av Anders Værnéus den 29 Augusti 2013 kl. 5.51
Snyggt jobbat. En fråga jag får emellanåt är hur breda nåtlister det går att nåtlimma med? Och hur gör man med finishen på insidan med breda "springor" mellan borden? Vad är din erfarenhet?
Kommentar av Birger Edelberg den 29 Augusti 2013 kl. 8.04

Ser fint ut!

Kommentar av Bobby Cyrus den 29 Augusti 2013 kl. 20.58

Hej Anders,

Ja, hur breda lister går det att limma med...

I detta fall är listerna 15 mm breda, i mahogny för att de är mer stabila än furulister. Det är ganska mycket på en furubåt med bara träspant. Det finns alltid en risk att borden smäller loss från spanten när båten sväller med dom förutsättningarna. Men i och med att jag inte limmar bottenborden så bör det finnas utrymme för bordläggningspanelen att svälla och röra sig. (Ibland i stora nåtlimningsjobb får man hoppa över ett nåt som blir ett sk "utjämningsnåt"). Listerna blev breda pga bla 3 st dåligt och ojämnt frästa nåt, så för att överhuvudtaget nå till fräscht trä så blev de breda. På de övriga nåten var det gamla 12 mm breda nåtlister i furu som hade lossnat i både ovan och underkant så även där blev de 15mm nåtlister... Springorna på insidan blev inte så stora pga att jag bara sågar 2/3 genom bordläggningen så därför är inte nåten särkilt öppna inåt. På de tre dåligt frästa nåten var det dock tyvärr fräst ända till spanten så där blev ju springorna gigantiska. Så där kom det med mycket lim in... (Vi kallar det för att det blir "vattenfall" av epoxy). Så dessa lister ser man från insidan väldigt tydligt.

Finishen på insidan får man genom ett mycket noggrant sanerande på insidan efter varje nåtlist innan limmet härdat. I detta fall använde jag smal spackelspade för att "skopa" upp överskottslim i en burk och sedan många och rena tygtrasor med flödigt med rödsprit på för att torka rent. Självklart går det åt mycket, mycket lim, engångshandskar, burkar, moddlare, rörpinnar, mm

Lätt som en plätt...

/Bobby

Kommentar av Erik Richardsen den 30 Augusti 2013 kl. 9.26

En fasligt trevlig läsning att ta del av. Ett vackert jobb, en fråga bara. på borden ser man en del spår här och där, tydligast är nog över den översta nåtlisten. Är det märken efter en fräs som använts till att fräsa bort överflödet av nåtlisten?

Blir kul att följa ert arbete.

//Erik

Kommentar av Bobby Cyrus den 30 Augusti 2013 kl. 12.32

Hej Erik,

Nix. Det är inte märken efter en fräs utan efter en elhyvel... Tyvärr resultatet av en ivrig men entusiastisk assistent. Däremot är Dezir redan renskrapad på ett ganska yxigt sätt, tyvärr... Så hon kommer kräva en ordentlig utputsning och lite spackling för att få till ytan.

/Bobby

Kommentar av Niklas Hallberg den 30 Augusti 2013 kl. 18.34

För er som inte är bortskämda med att ha fått se Dazir i sin helhet från alla håll....

Hon ser precis ut som jag anser att en "riktig" klassisk skärgårdskryssare ska se ut. Total harmoni överallt. Löjligt vacker!

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor