Hej

Jag undrar om någon vet hur det går till att CE märka en äldre båt, måste man göra det ? vem CE märker en äldre båt om den tex. är köpt utanför EU, Schweiz ? Vad gäller för ålder, är vissa äldre, mindre båtar undantagna för CE märkning. Har motor storlek någon betydelse ? Vad kan prislappen bli för CE märkning av en Boesch 510 från Schweiz ? Mycket tacksam om någon känner till dessa regler och kan förklara.

Hälsar Per-Ola

Visningar: 1052

Kommentar av Håkan den 2 Maj 2013 kl. 16.26

Googlar man lite så hittar man följande hos Transportstyrelsen:

Krav om CE-märkning gäller alla fritidsbåtar med en längd från 2,5 till 24 meter som är tillverkade inom eller importerade till EU/EES den 16 juni 1998 och därefter, då lagen om CE-märkning för fritidsbåtar blev tvingande. Kravet gäller också för vattenskotrar tillverkade inom eller importerade till EU/EES den 1 januari 2005 och därefter. Eftersom samma regler gäller för vattenskotrar som för båtar talas i texten fortsättningsvis endast om båtar, vilket då även innefattar vattenskotrar.

Det står även en massa annat matnyttigt kring detta här Transportstyrelsen ! Bla är båtar tillverkade före 1950 att anse som veteranbåtar och därmed undantagna från dessa regler.....

Hoppas detta hjälper dig i dina frågor! :)

...hop!pas det var till hjälp

Kommentar av Joakim Funhammar den 2 Maj 2013 kl. 19.42
Ska man ce märka egen byggda båtar?
Kommentar av Håkan den 2 Maj 2013 kl. 20.52
# Jocke: Svar nej, om du inte bygger i syfte sälja vidare. Så är det för maskiner i alla fall, man får alltid bygga för eget bruk bara det inte blir kommersiellt!
....kan ju vara annorlunda för båtar....?
Kommentar av Tom Sellerholm den 2 Maj 2013 kl. 23.05

Undrar om det inte är så tillkrånglat att självbyggaren måste CE märka sin begagnade båt innan

innan försäljning. Detta som följd av tillverkaransvar. Öh...

Kommentar av Anders Værnéus den 3 Maj 2013 kl. 0.09

Tom - tror du har rätt där. Men det finns någon tidsgräns också. Att om du säljer din egenbyggda båt efter fem (?) år så behövs det inte...

Kunde detta en gång i tiden, men nu tar gubben mig steg för steg... ;) Eller så är det bara såååå tråkigt att behöva brottas med det...

Kommentar av Håkan den 3 Maj 2013 kl. 8.48

Noterar att det jag hänvisade till ovan bara gäller vid import av båt.....

Hittade denna skrift gällande egentillverkning, CE-märkning egen båt !

Kommentar av Per-Ola Arneberg den 3 Maj 2013 kl. 11.25

Tack för alla tips och ideer, skall jag snabbt summera så verkar det som alla båtar som inporteras enligt Håkans svar måste CE märkas, men vem gör sånt ? finns det firmor i Sverige som tex. kan CE märka en orginal Boesch båt från mitten av 60-talet ? kraven på en båt från 60-talet kan ju inte vara de samma som för en ny båt, då skulle det i princip aldrig gå att få den märkt. Finns det något tips om firmor som gör CE märkningar på äldre importerade båtar ? vad kostar det ? Om det inte finns, skulle det vara möjligt att SCB skulle kunna ha någon form av besiktning så som det finns inom veteranbils hobbyn ?

Kommentar av Håkan den 3 Maj 2013 kl. 11.55
Läser man min första text ovan så verkar det ju som om båtar tillverkade före 1998 är undantagna från CE-märkning, så tolkar jag det i alla fall!
...men jag är bara ingenjör och inte byråkrat! ;)
Kommentar av Tom Sellerholm den 3 Maj 2013 kl. 12.03

Sök på nätet så finner du företag som sysslar med CE märkning tex DEKRA. Minns att det var någon som

annonserade på Blocket om dessa tjänster.

CE märkning av en gammal Boesch vill jag påstå vara värdelös sysselsättning om du skall bruka båten själv.

Kommentar av Per-Ola Arneberg den 3 Maj 2013 kl. 13.21

Jo tanken är ju att bruka den gamla båten själv ett tag, men den dag du skall sälja den så får man ju helt enkelt inte tala om att den är importerad efter 1998 utan tidigare, så går det ju att göra.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor