Det jag nu tänkte berätta om hände på tidigt 70-tal, tror att det var sommaren 1973, då man var ung och nyfiken på det mesta. Min kusin Bertil, (som var några år äldre), ägde då en mycket fin Folkbåt som alltid behövde en gast vid utflykter i skärgården runt Trosa.
Den låg på boj i Anderviken strax söder om Tullgarn. Jag var ofta med och lärde mig hur man skulle hantera båten, navigera, kryssa, läsa väder och allt som hör till ett sunt sjöliv. Det var en fin sommarhelg som vi bestämde att segla till Stendörren för att spana brudar på klipporna. Sagt och gjort, vi bunkrade och gav oss av på ett äventyr som slutade lite annorlunda än vad vi var inställda på.
Vädret var perfekt med lagom vind och när vi kom till Tvären, utanför Studsvik, blev vi hungriga och smög in i en vik på Ringsön för att äta.
-Där finns en brygga, sa jag
-Ja, sa Bertil, där lägger vi till
Det visade sig vara "fiskarnas" brygga, som dom använde för att söka skydd i hårt väder och övernattning, viket vi snart skulle få erfara.
När vi hade dukat fram maten och skulle till att börja äta, dök det upp en fiskebåt runt udden som styrde rakt mot bryggan.
-Vad f-n gör ni här, skrek dom
-De här é vår brygga....Stick härifrån!!!
Kunde inte göra annat än lämna platsen, och flyttade rakt över viken, ankrade mot ett berg, och fortsatte äta.
Då fick vi se en liten campingbåt som irrade omkring ute på fjärden,(verkade som han letade efter nåt),men fick syn på fiskebåten och satte kurs rakt mot bryggan. När fiskarna fick syn på båten började dom vifta och vinka.
Killen i campingbåten började förbereda för att lägga till, och kastade i ankaret,,,, men innan han nådde fram till bryggan tog linan slut. Förökte då backa och,,,,,tvärstopp,,,,,linan fast i propellern. Vad gör han då.....
Vi kunde bara se på när karln tar en hink fyller den med brännvin, tar förtampen, kliver upp på fördäcket, och överbord........10 meter från bryggan, och simmar iland. Fiskarna hjälper honom upp med hinken i handen, men den var ju förstås tom, dom svär och gormar, men tar honom till fiskebåten för att ge honom torra kläder.
Det var då jag kom på idén, att försöka hitta den förlorade "hinkfyllan", så jag sa till Bertil
-Ska vi inte försöka fiska?
-Jo, sa Bertil, vi tar jollen, en hink med en sten i botten, båtshaken och en lampa
Sagt och gjort, vi gav oss ut på fiske och lyckades faktiskt plocka upp 3 flaskor brännvin med denna metod, (även om det tog tid).
Rodde sedan fram till fiskebåten och bultade på bordläggningen, bultade igen och väntade. Ut kom en fiskare och undrade varför vi var kvar och inte stuckit därifrån.
-Jo vi tänkte att ni kanske skulle vara intresserade av det här, och ställde upp 3 flaskor på däcket.
-Hur f-n har ni burit er åt, kom ombord
Vi gick ombord, berättade, fick smaka, och fick några nya vänner, som när vi lämnade båten sa.
- Grabbar, har ni vägarna förbi, lägg till vid vår brygga.

Hur det gick med "brudspaningen" förtäljer inte denna historia. Gott sjöliv /Erik

Visningar: 97

Kommentar av Anders Værnéus den 31 Augusti 2009 kl. 22.36
En inte helt vanlig dag... :-)
Kommentar av Janne Hansson den 1 September 2009 kl. 8.55
Eller vad säger man? sjön suger! ha det.
Kommentar av Lars Olsson den 1 September 2009 kl. 20.33
Som sagt ljugarbänken är snickrad och klar...

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor