Stod och jobbade i godan ro på varvet i Norge då telefonen ringer. Det är min fram till nyligen granne på Tjärnö som säger: "Hej, Tom. Din båt... (jag genomgår en inre kris i några sekunder) ...har slitit sig och ligger nu längst in i vassen."

  Bara att lägga ner arbetet och köra ut och se hur det står till. Och jo, där i vassen ligger hon, med fören mot land. Hon sitter gott i leran. Jag tänker att hade vinden legat lite mer på nord hade hon malts sönder mot stenskravlet vid vägen istället. Jag tar ekan och kör ut. Kollar först bojen och konstaterar att det iaf inte är den som gett sig. Däremot är schackeln som "Stella"s karbinhake fästs i helt tom. Har nån knäppt loss henne på jävelskap, tänker jag, och hinner bli en aning förbannad. Jag samlar mig och kör bort till "Stella" och går ombord. När jag går fram på fördäck och drar upp förtampen ser jag att karbinhaken har GÅTT AV! Va fan? Det ska Claes Ohlsson få höra. 

 

Jag ringer farsan och säger att planen att flytta grejer nog får stryka på foten till förmån för "Stella". Vi säger att vi hörs senare och jag startar motorn och ger full back. Till en början händer inte ett skit, men efter en stunds hängande i vant osv har propellern sköljt bort såpass mycket dy under båten att hon faktiskt släpper! Allt är nu frid och fröjd för alla utom karbinhaken och Claes Ohlsson. 

 

Och jo, vi hann flytta grejor också.

 

/Tom

Visningar: 304

Kommentar av Niklas Hallberg den 22 September 2011 kl. 22.34

Oj vad jag lider med dig! Hoppas du klarat dig från skador...

"snabbkrokar" oavsett sort till förtöjning är jag fullkomligt livrädd för efter pratstund med en skadereglerare jag känner. Inte ens till en lätt snurrebåt duger dom.

Merxx-hake i bojen är det enda jag vågar ha. 

 

(Du förresten, vad gör "vi" för gemensamt på båtarna i år? Jag siktar på riggen.... :-)

Kommentar av Magnus Bjellqvist den 22 September 2011 kl. 22.45

Kan bara hålla med Niklas. Merxhake är det enda som är godkänt.

Karbinhakar fungerar på kanske på båtar upp till 1000 kg. Men jag skulle inte ens där använda det mer än tillfälligt. Har precis köpt in en del karbinhakar som skulle vara förnicklad mässing. Kändes lite lätta, så vi slog sönder en. Gissar att det är aluminium under förnicklingen i den. För mässing kunde ingen av oss se. Säkert prima billig Kina kvalitet.

Kommentar av Micke Öhman den 23 September 2011 kl. 10.00

"Ingen typ av hake får användas vid förtöjning på svaj eftersom båtens rörelser kring bojen ofta gör att haken vrids sönder eller öppnar sig."


"Karbinhakar är helt olämpliga vid permanent förtöjning"
"Schacklar till förtöjningar måste vara av smitt stål."

Kommentar av Micke Öhman den 23 September 2011 kl. 10.07

Jag har även själv råkat ut för att en s.k galvad brandkarbinhake blivit uträtad, samt en "RF" karbinhake som gått rakt av....

Inte roligt när det sker i ett olämpligt ögonblick...

Använder härmed endast syrafasta/smidda såna samt mer schacklar istället.....

 

Kommentar av Tom Hemréus den 23 September 2011 kl. 15.44
Ja, det får bli översyn av detta. Allt gick iaf bra utan skador på varken båt eller mig själv.
Kommentar av Tom Hemréus den 23 September 2011 kl. 15.48
Niklas: Tja, Folkbåten ska i vinter få ett par nya bottenstockar och till våren ska hennes nya ägare ta över. Kostern "Stella" får nöja sig med en sedvanlig vårrustning, med lite extra fokus på kölsvinet; massor av tjära och gift samt rensning av våghål.
Kommentar av Håkan den 23 September 2011 kl. 16.47

Skönt att det gick bra!

.....men MERXX is da shit, har sådana både i för och akter!

Kommentar av Micke Öhman den 24 September 2011 kl. 9.45

alltid skönt när det ordnar sig i slutänden. Kul att det gick bra

 

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2023   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor