Stora dagen B som i Basning

 

Vi samlades vid elvatiden, Tomas, Minna och jag för att förbereda basningen av ett par spant. Då vi var osäkra på hur det skulle gå bestämde vi oss för att bara basa två och göra en utvärdering efteråt för att kunna förfina metoden till nästa gång.
Jag hade förberett genom att köpa eklist 25X25 millimeter och Tomas hade byggt en baslåda på två meter. En gammal ärtsoppekokare kompletterad med extra värmekälla (det här får nog Tomas förklara hur det är konstruerat) var kokaren som förbands med en slang till bastrumman. Allt lastades upp i sittbrunn på Ninni. 20 liter vatten hämtades och fylldes i kokaren och så på med strömmen. Sakta steg temperaturen i trumman och vid 85-90 grader stoppades listerna in i trumman. Vi hade då hunnit förbereda listerna med rätt längd och markerat hur vi ville ha dem längs bordläggningen så att vi kunde minimera hanterandet när de togs ut.

Efter ett tag visade termometern 100 grader och då slog vi oss till ro och väntade en timme. Under tiden anslöt Sven som har planer på att byta några spant på sin skumslev så småningom.

När det gått en timme så tog vi ut den ena listen och Tomas klämde in den på plats under balkvägaren och jag hjälpte till att få den stabiliserad på rätt plats. Sven stod på utsidan och drog i några trallskruv med brickor från utsidan för att fixera spantet. 

Hela processen tog bara några nervösa minuter och sedan efterjusterade vi med ytterligare någon skruv.Alltihop filmades av Minna och ska/är utlagt på Youtube och här på SCB.

Sedan gav vi oss på nästa spant; ut ur trumman, pressa in den mot bordläggningen och med hjälp av kofot pressa upp den innanför balkvägaren. Lite besvärligare den här gången men snart satt den där vi ville och Sven drog skruvarna från utsidan.

Från det vi att vi tog ut första listen så tog det högst en kvart att få dessa två spant på plats. Vi kände oss ganska nöjda så här långt och funderade på om vi till nästa gång ska komplettera med små kilar att fixera spanten mot balkvägaren med, för de här två var det ett litet glapp däruppe som skall fyllas ut med en liten list innan nitningen.

Det som återstår nu är att forma till spanten på ovansidan och sedan nita ihop paketen med lite drygt 25 nit i varje spant.

Jag kommer också att be Pondus Snickeri att forma spantämnena med en mjuk rundning på ovansidan för att slippa göra det själv, tror inte den kostnaden kan bli så stor.....

 

Visningar: 133

Kommentar av Tomas Segebladh den 16 Januari 2011 kl. 18.31
Kommentar av Tomas Segebladh den 16 Januari 2011 kl. 18.45

Filmen finns nu på på Youtube, följ ovanstående länk,

 

Tomas

Kommentar av Henrik Widstrand den 16 Januari 2011 kl. 19.21
kul att det verkade gå så enkelt och bra!

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor