Det börjar bli lite djup i fernissan, men jag har fortfarande problem med små prickar. Jag tror inte att det är damm utan luftblåsor som inte helt försvinner. Jag kör med utspädd fernissa som jag rollar på. Det är ett helt hav av luftbubblor efter rollningen. De flesta försvinner men några lämnar små rester efter sig.

Visningar: 373

Kommentar av Håkan den 11 Juni 2012 kl. 13.13

Grymt blankt!!

...ser inga blåsor här men...jag rollar med men efterstryker alltid med pensel!

Kommentar av Micke Öhman den 11 Juni 2012 kl. 13.26

Ser mycket bra ut! Prova sänk temperaturen i lokalen när du fernissar (om det går)

Om temperaturen ökar medan fernissan torkar/härdar så brukar det inte alltid bli helt lyckad finish...
(nästan bättre om den sakta sjunker snarare)

Samt jag brukar eftersläta med en skumgummipensel som avslutning, då brukar det mesta eventuella rinningar och blåsor lägga sig...

Kommentar av Per-Ola Arneberg den 11 Juni 2012 kl. 14.29

Lustigt, jag har precis samma problem när jag lägger på fernissa, intressant tips från Michael, jag trodde fernissan flöt ut mer med värme, men är kanske tvärt om då. Jag har nu lagt 10 lager på min Canberra och börjar få ett mycket fint djup, men "prickar" samt lite "vågor" i lacken, tänker nu lägga sista eller näst sista lagret på lördag, då med 10% inblandninga av lacknafta i fernissan. Jag har inte rollat alls utan använt skumgummipensel.

Kommentar av Marcus Ludvigsson den 11 Juni 2012 kl. 15.35

Det verkar vara många som har problem med luftbubblor medans andra inte har problem alls. Varför vissa lyckas bra och vissa inte har jag inte lyckats reda ut. Det finns så många parametrar. Verktyg, temperatur, fernissa, tillvägagångssätt etc vilket gör det lite svårt för en förstagångs-fernissare som mig. 

Jag har provat lite olika varianter:

Pensel -> Tjockare lager, men större luftbubblor och lite rinningar

Pensel och tippning med hjälp av skummgummipensel -> Lite mindre antal luftbubblor men skummgummipensel lämnar avtryck som inte flyter ut.

Skummgummiroller med och utan tippning av skummgummipensel -> Fortfarande luftbubblor, mindre antal med tippning.

Skummgummi roller med 75% fernissa -> Massor med bubblor som nästan försvinner helt men lämnar små "knoppar". Bygger inte så tjockt lager så man måste lägga på fler lager.

Slipar med 320-papper mellan fernissalagren.

Bäst resultat har jag fått då jag spätt ut fernissan, men jag måste ändå slipa så att de små "knopparna" försvinner så jag ska nog gå tillbaka till outspädd fernissa för att bygga lite tjockare lager.

Sedan är förstås frågan vilket resultat man kan räkna med. Jag var för Marinmuseumet på Skeppsholmen när det fanns och tittade på deras träbåtar och de hade också relativt många små pluppar i fernissan. 

Kommentar av Håkan den 11 Juni 2012 kl. 16.59
Rör du om mycket i fernissan innan l r?
Vilket fabrikat r d på fernissan?

Själv har jag alltid fernissat i ett gammalt dammigt plåtskjul och aldrig haft problem med luftbubblor under alla år! Jag använder Epifanes och rollar med skumgummiroller och efterstryker med en bra pensel. Temperatur, luftfuktighet och spädning har jag aldrig tänkt så mycket på förutom att jag undvikit regniga dagar!
Har jag bara haft tur under dessa år tro? :)
Kommentar av Micke Öhman den 11 Juni 2012 kl. 17.01

OM jag måste späda gör jag det med balsamterpentin

Men helst inte det sista lagret, då min känsla är att spädningsmedlet (nafta/terpentin) har en förmåga att vilja dunsta genom ytskiktet och därmed riskerar att skapa blåsor...

Om man vill kunna lägga på fernissan utan att få penseldrag/vändningar utan att späda den, kräver ju det en lägre temperatur också...
;-)

(jag har fernissat i minusgrader med mycket gott resultat t.ex, sålänge den relativa fukthalten är på rätt sida...)

Kommentar av Lennart Bodén den 11 Juni 2012 kl. 18.15

Min erfarenhet, är!

Utspädd fernissa första tre lagren! Inte mer!

Ok, rolla på ,men stryk efter, med skumgummiavstrykare, finnes i de flesta färgaffärer! Men!

Bilthema har de bäsa o billigaste! Metoden min, är!

Var två man, en håller i kare med fernissan, en rollar! Rolla på rikligt, tvärs den yta du tar, inte för lång, ca en meter! Ta skumgummistrykare , dra längs, inna fernissan stannar, han/hon med karet, kollar rinningar, om det inträffar, stryck en gång till, bara fernissan ej stannat, hoppar stryckaten, är lagret ej tillräckligt tjockt!

Fernissa ej vid för varm väderlek!

Detta är med erfarenhet av Epifanes fernissa!!

Lycka till, för mig tog det flera år, lära mig tekniken, acceptera, om det blir en liten rinning, den slipar du bort, inför nästa fernissa lager! Händer det på sista strykningen, trösta dig med, bättre för mycket fernissa, än för litet, det går bra att åka båt endå, och nåsta år är fernissan så hår att det är enklare , slipa ner!!!

Lennart Bodén

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor