Hallå!

Råkade skicka medelande till alla i gruppen istället för att göra en tråd här :P

Ja tänker byta impeller på min murkla från -76, det är en 50 hk thunderbolt, två takt. Då jag inte har meckat något med båtmotorer innan så skulle ja behöva lite tips och trix, meckat med bilar lastbilar och någon hoj innan bara.

Ägaren innan mig hade båten i två år utan att byta, han trodde att den var nybytt när han köpte båten, men det vet man ju inte.

Mvh Kenneth.

Visningar: 4571

Inlägg i den här diskussionen

Hej Kenneth!

Gången är i princip den samma på "alla" utombordare. Själv har jag en 65hk från -69. Misstänker att det inte skiljer sig nämnvärt.

Impellern sitter nere på ovansidan av  växelhuset. Den drivs runt av drivaxeln. Det första du gör är att köpa hem de delar du behöver byta ut. Det kan då vara bra att du skrivit upp motorns serie-nummer på en lapp som du tar med dig när du ska handla.

Det du behöver är i första hand impellern samt ett antal packningar som tätar impellerhuset mot växelhuset. Men det här måste "handlarn" veta vad du behöver.

Du måste nu lossa växelhuset från riggen. Det finns ett antal bult runt periferin som måste lossas. Dessutom finns en dold bult bakom offeranoden. Därför måste först offeranoden skruvas dän. Längst bak på riggen brukar sitta en liten plastplupp i ett hål. Bänd bort den. Offeranoden sitter med en 8-mm insexbult. För ner insexnyckeln genom hålet och koppla greppet på bulten. Skruva loss och ta bort offeranoden. Nu ska du hitta den dolda bulten bakom anoden. Den bulten ska också bort. Nu kommer det stora ögonblicket när växelhuset ska dras loss från riggen. Innan du rycker ned växelhuset ha koll på (gärna märk upp) hur växelaxeln sitter. Du ser dess övre axelände under förgaseriet. Själv brukar jag rycka ned växelhuset med växeln i friläge. Om inte växelhuset har varit ned taget på länge kan det gå lite trögt. Kom ihåg att vid återmontering av växelhuset skall du smörja alla kontaktytor med ett vattenresisten fett. Går mycket lättare nästa gång du behöver byta impellern. Tumregeln är att man bör byta impellern vart 4:e år.

När du fått loss växelhuset så hittar du impeller med pumphus centrerad runt drivaxeln. Impellerhuset  sitter fast med 3 (eller 4?) skruv/bult i växelhuset. Lossa dessa - sedan drar du pumphuset rakt upp och avlägsnar den från drivaxeln. Nu är nästa moment att lossa impellern från drivaxeln. Har du tur är det bara att dra den rakt upp. Nu vet jag inte om du har en rostfri drivaxel på din maskin.

Vilket som - impellern kan sitta som gjuten. Själva gummi-impellern är gjuten kring en mässingshylsa. Kopplingen mellan hylsan och drivaxeln utgörs av ett kilformat segment som låser impellern vid drivaxeln. Sitter det fast tar man ett kraftigt stämjärn och slår ett par slag så att mässingsringen delar sig. Nu blir det enkelt att dra bort den gamla impellern. När du rycker bort den gamla impellern - tappa inte bort det lilla kilsegmentet som låser impellern vid drivaxeln. Kan vara idé att smörja pumphuset invändigt med lite fett innan monteringen. Impellern sätter sig då lättare i pumphuset. Dra sedan runt drivaxeln för hand i motorns rotationsriktning så att impellerns vingar sätter sig ordentligt i pumphuset.

Nu är det bara resten kvar och processen är den omvända. Om jag förstod dig rätt så är du van att skruva sedan tidigare så det här blir en baggis för dig.

Hej!

Tack så mycket för en bra beskrivning! Verkar inte vara så invecklat som ja trott innan! Hehe. Har lite tändningsproblem just nu, men snart så ger ja mig på impellern!

Mvh Kenneth.

Hej!  Det finns några instruktions filmer på det berömda YouTube som kanske inte är exakt 50 HK 76 men i övrigt väldigt lika. ex.  http://www.youtube.com/watch?v=BiQNhFYFvdQ    /Peter

RSS

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor