Nu var det decennier sedan det sist var aktuellt att fylla oljeblandat på sjömacken. Kvalitén på bensinen har ju försämrats avsevärt sedan 60-talet. Vad får man i tanken när man fyller idag?

Många utombordare(2-takt) är känsliga på bränslet. Det rekommenderas att man ska ställa ned tändförställningen med åtminstone 2-3 grader för att undvika spikningar/detonationer med havererade kolvar som föld.

Vad har auditoriet för uppfattning i frågan?

Visningar: 1302

Inlägg i den här diskussionen

Jag kör på 98 oktanig etanolfri bensin och till det tillsätter jag 1 tesked Booster till 20 liter men har aldrig fått någon tendens till spikning eller annat, tändning ställd enligt fabriksmanualen, vem rekommenderar att ställa ned tändförställningen?

Hej Hans!

Var hittar du 98 oktanig etanolfri bensin? Finns den på sjömackar? Och vad är "Booster" som du nämner i inlägget? Hur hanterar man oljeinblandningen(2%)?

Beträffande sänkning av tändförställningen är det allmänt känt i USA att soppan är dålig. Förekommer ofta i trådar på amerikanska forum. Jag har länkat till ett sådant forum i Mercury 4 grupp. Det finns flera. Problemet är välkänt även här hemma. Slå en signal till Kenty´s på Ingarö och ta en diskussion. Kenty har jobbat i branchen i närmare 50 år så han vet vad han snackar om.

http://www.boatracingfacts.com/forums/forum.php

http://www.screamandfly.com/forum.php

Jag köper 98 oktan etanolfri på Bilisten, Bensin Booster köper man på de flesta mackar och är ett tillsatsmedel för att ersätta blyet i bensinen. Oljan som jag använder är Mercurys mineralolja 2% (premium) ej att förväxlas med Premium+ som är en delsyntet och bör inte användas till våra gamla motorer. Vad gäller 98 oktan etanolfri bensin så har jag ringt till alla bensinbolag och kontrollerat hur man hanterar etanolen i bensinen (står ju ofta på bensinbolagens hemsidor "kan innehålla 7% etanol" och har bara fått löfte från Bilisten att deras 98 oktaniga bensin inte innehåller etanol. 

Hopps du fått ett uttömmande svar

Tack Hans för din info!

problemet för många är att flertalet inte har någon Bilisten-mack i grannskapet. Tänker nu närmast på sjömackar i Stockholms skärgård. Där får man nöja sig med vad man får tag i. Själv har jag en 60-liters tank i min Sporty och byngla med dunkar är det sista man vill göra. Tipset om Boostern ska jag lägga på minnet.

På 60-talet när man stannade till vid sjömacken bad man om 3% oljeblandning. Personalen vred om blandningsvredet och så fick man färdigblandat i tanken. Hur fungerar det idag? För övrigt får väl vi och andra motororganisationer plädera för att bensinbolagen tillhandahåller etanolfri 98-oktan - gärna högre!

Behöver en gammal 2 takts utombordare verkligen mer än 95 oktan? Vad är kompressionen i en sådan egentligen?

150 psi

Det luriga med etanol-inblandning är att man får ett sämre bränsle. Etanol innehåller mindre "energi" än motsvarande mängd ren bensin. Som grädden på moset så är etanolen billigare för bensinbolagen att tillsätta i stället för motvarande mängd bensin. Bensinbolagen tjänar alltså mer pengar genom att dryga ut soppan med etanol.

Som tack får konsumentens/båtägarens motor lägre effekt. Dessutom är inte etanolen nyttig f ör motorns vitala delar.

Så kontentan blir att du får försöka hitta 98 oktanig etanolfri bensin och tillsätta Booster så kan du ställa tändning enligt fabrikens instruktioner, det fungerar perfekt på alla mina motorer som går jämt och fint på alla varvtal.

Lycka till.

RSS

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor