Är mycket intresserad av att få tips på någon kunnig som kan vara mig behjälplig att förbättra eller nåta om gammal nåtning. Som vanligt när man lyssnar med människor så finns det en kollosal massa olika tips på sätt att göra. Men vilket är rätt och hur gör man så att det blir kanonbra.

maila: hans.sjobloms@gmail.com

Visningar: 183

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Från Träbåtsakuten:

"Att bättra skadad nåtning

Med de flesta nåtmassor brukar det gå bra att stämma ur den dåliga nåten en bit från skadan med ett vasst stämjärn . Det "dike" du härvid skapar skall utformas så att två långa ramper med flack lutning (1:4 minst) bildas ned mot botten på var sin sida om skadan. Sedan penslar du primer på botten, ramperna och sidorna av ditt "dike" samt applicerar bottentejp på den del av "diket" där du nått fullt djup och botten utgörs av trästrukturen. På detta vis får du stor anliggningsyta mot den gamla nåten och maximerar alltså förutsättningarna för att din lagning vulkar ihop med den gamla nåtmassan. Tejpen är till för att förhindra att massan fäster mot botten av fogen. Om tejp ej användes så korresponderar den färdiga nåten på dragspänningar från sidorna på ett sätt som liknar en dragbelastad gummisnodd vilkens ena långsida fastlimmats i underlaget.

 

Det som kan hända är med andra ord att nåten framledes lossnar igen från endera sidan pga utebliven töjning. Försök använd samma typ av nåtmassa som den befintliga.
Klipp spetsen på din nåtmassetub så att innerdiametern överstiger nåtens bredd och håll spetsen vinkelrätt mot nåten. Tryck i så mycket nåtmassa att det väller ut både före och efter spetsen ty då fyller du garanterat fogen utan risk för kaviteter. Om du doserat rätt skall det bakom spetsen bildas en "bulle" av nåtmassa liknande en svetssträng. Försök ej kladda bort denna sträng utan skär rent med ett vasst och brett stämjärn när massan har härdat ut. Det snyggast snittet får du då nämligen om du tar tag i den losskurna överskottsträngen bakom stämjärnet och håller denna sträckt snett uppåt samtidigt som du skär. Med rätt känsla får du då ett snitt som är så rent och fritt från veck att du endast behöver slipa minimalt för att få till den slutliga putsen. Slipa då längs nåten och ej tvärs.

(Tips från Jörgen Karlsson) 

Äntligen och tack så mycket för ett välformulerat svar. Då tror jag att jag har klart för mig hur jag ska gå tillväga.Stort tack!

Med vänlig Hälsning

Hans Sjöblom

RSS

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor