”Vrak eller kulturarv” fritidsbåten i våra hjärtan

Utställningen handlar om Sjöhistoriska museets tre verksamhetsområden, K-märkt fritidsbåt, övergivna båtar och hotade varvsmiljöer. Tillsammans med bilder från varv och bryggor visas båtar och föremål som representerar museets arbete med fritidsbåtsfrågor.
Några av de senast K-märkta båtarna presenteras med bilder och text och som ett tredimensionellt exempel på en K-märkningsvärd båt tronar museets ”petterssonbåt” i ensamt majestät på första parkett.
I montern för övergivna båtar ligger en något bedagad motorbåt från 1910-talet. Båten Inga är en sorglig skepnad men en alltför vanlig syn på uppläggningsplatser. Hon är täckt med löv och omgiven av den sortens bråte som hamnar i de mest undanskymda hörnen av varvsområdena.

Inte bara båtarna utan också miljöerna och klubbarna som tillhör båtlivet lever under ständigt hot från växande infrastruktur och markexploatörer. Dessa miljöer lyfts i utställningen fram med bilder och föremål från klubbvarv i Stockholmstrakten.
Texterna i utställningen berättar om kämpande båtklubbar som slåss mot väderkvarnar, sorgsna båtar som väntar på sina ägare och om en båtkultur som sakta men säkert är på väg att försvinna.

Varmt välkomna till en levande utställning på Sjöhistoriska Museet i Stockholm

Eva Berglund Thörnblom
Foto: Anneli Karlsson

Visningar: 218

Kommentar av Henrik Widstrand den 29 Januari 2010 kl. 13.50
Kul skall ta med Junior i helgen och titta!
Kommentar av Anders Værnéus den 29 Januari 2010 kl. 13.56
Gott. Ge oss en recension på måndag... :)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor