Hej alla!

Är lätt avundsjuk på alla er därute som kan er båts historia. Jag har äntligen, efter många års fullt schema, fått tillräckligt med tid för att kunna ta mig an ett båtprojekt. Tidigare i höstas köpte jag därför skönheten ni ser på bilden, problemet är bara att jag i princip inget vet om henne. Den tidigare ägaren var bergsäker på att hon byggts på Fisksätra varv 1958 och att serien var en av deras första med plastskrov (jag vet vad många tänker nu ;-)). Problemet är att jag inte hittar någon liknande design då jag tittar igenom den info som finns om Fisksätras modellutbud under den tiden.

Kan någon peka mig i rätt riktning eller kanske tom vet precis vad jag har för båt?

Jag vill kunna återställa båten, inklusive den (av någon) borttagna inredningen, till originalskick

Totallängd är 6,5 meter och ca 1,9-2 m bred. 

Tacksam för all hjälp jag kan få,

Hälsar Daniel


Visningar: 389

Kommentar av Per Kroon den 26 November 2013 kl. 12.52

Gillar avgasröret! Maffigt. Men tyvärr har jag ingen aning om vad det är för båt.

Kommentar av Uffe Nyman den 27 November 2013 kl. 22.28

Är lite i samma situation som du. Min båts historia är bara känd från 1980-talet och framåt. Den hittades övergiven inte långt från där Fisksätravarvet låg så det är inte omöjligt att den kommer därifrån. Antagligen provade man sig fram med det nya materialet och olika båtmodeller i slutet av femtiotalet. Därför finns det många one-offmodeller från den tiden. Då var det ju inte helt självklart att gjuta i innerform. Då kunde båtarna få de där läckert insvängda akterspeglarna, något som försvann när det skulle göras snabbt och rationellt. Min har te.x spant gjorda av inlaminerade stålrör, en konstruktion jag inte sett eller hört om någon annanstans.

Det enda vettiga är att försöka lista ut hur båten såg ut från början, renovera varsamt och  och njuta av den, har man tur så kommer någon som känner igen den och berättar hela historien.

Kommentar av Daniel Martinen den 7 December 2013 kl. 16.52

Hej!

Per: Ja det där var en av av huvudanledningarna :-) till att jag köpte. Utblås och akterspegeln. Motorn är en Aq170c som just nu ligger isärplockad i molekyler i garaget, under jul ska allt ihop igen!

Uffe: du kan ha helt rätt i det du säger, detta är nog en one-offare, jag har gått igenom hela (!) fotoalbumet här på sidan och hittar ingenting som är likadant. Det finns gott om båtar som är likadana i vissa avseenden; akterspegel, vindruta osv. men ingen i helhet.

Det vore fantastiskt om jag kunde komma i kontakt med någon som kunde fisksätras historia bättre.

En kul ledtråd jag hittade var en lite bricka som ramlat in under bensintanken, på den står försäkringstagarens namn...ska hitta.se honom om jag kan...

//Daniel

Kommentar av Daniel Martinen den 5 Januari 2014 kl. 21.13

God fortsättning på er.

 

Eftersom jag bett om allas hjälp att identifiera mitt båtköp så tänkte jag nu berätta att jag hittat min jackpot. I kölsvinet.

 

Jag småplockade lite under sittbänken i aktern. Där, under ena bensintanken hittade jag en gammal klisterlapp från Wasa försäkringar med namn och personnummer på en tidigare ägare. Jag letade upp denne och ringde (visade sig vara båten andre ägare, jag är den femte). MASSOR med härlig info fick jag. Tydligen har vissa saker glömts och förvrängts, andra har skarvats en aning osv...Nu vet jag att båten är byggd av Åke Jern på Lidingövarvet 1957. Hon var från början en plywoodbåt men plastades av herrn jag pratade med under 80-talet (mycket välgjort!). Motorn var i original en Chris Craft rak Chrysler 6a med sidoventiler (årgång?). Tydligen hade den ett sabla vrid med drevet för toppfarten mättes till 48 knop på lång sträcka. Mannen jag fick kontakt med gjorde dessa mätningar men tyckte motorn drack för mycket så han stoppade i en BB170 (också rak 6a) som toppar strax över 30 med sittande propp. Tyvärr var ju denna motor en bra bit längre med backslaget så han fick ta bort inredningen (!!). Kuriosa är att båten var med vid kungens födelsedagsfirande på 60-talet då hon drog fem vattenskidåkare i formation framför kungen! Tydligen var skrovet blått eller svart från början men då han plastade det på 80-talet tog han en vit färg.

 

Jag kommer nu behålla motorn men anpassa en inredning till denna, jag vill sedan tidigare ha skrovet i mörk marinblå och mahognydäck + ruff o skarn som idag är taffligt plastat och för övrigt måste rivas

 

En fantastisk känsla att veta lite om henne!! Förhoppningsvis kommer jag få lite gamla bilder att titta på av herrn jag pratade med, annars ska det finnas arkivbilder från kungens födelsedagsfirande som jag hoppas kunna få tag i!

Lev väl,

Daniel

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor