God fortsättning på er.

 

Eftersom jag bett om allas hjälp att identifiera mitt båtköp så tänkte jag nu berätta att jag hittat min jackpot. I kölsvinet.

 

Jag småplockade lite under sittbänken i aktern. Där, under ena bensintanken hittade jag en gammal klisterlapp från Wasa försäkringar med namn och personnummer på en tidigare ägare. Jag letade upp denne och ringde (visade sig vara båten andre ägare, jag är den femte). MASSOR med härlig info fick jag. Tydligen har vissa saker glömts och förvrängts, andra har skarvats en aning osv...Nu vet jag att båten är byggd av Åke Jern på Lidingövarvet 1957. Hon var från början en plywoodbåt men plastades av herrn jag pratade med under 80-talet (mycket välgjort!). Motorn var i original en Chris Craft rak Chrysler 6a med sidoventiler (årgång?). Tydligen hade den ett sabla vrid med drevet för toppfarten mättes till 48 knop på lång sträcka. Mannen jag fick kontakt med gjorde dessa mätningar men tyckte motorn drack för mycket så han stoppade i en BB170 (också rak 6a) som toppar strax över 30 med sittande propp. Tyvärr var ju denna motor en bra bit längre med backslaget så han fick ta bort inredningen (!!). Kuriosa är att båten var med vid kungens födelsedagsfirande på 60-talet då hon drog fem vattenskidåkare i formation framför kungen! Tydligen var skrovet blått eller svart från början men då han plastade det på 80-talet tog han en vit färg.

 

Jag kommer nu behålla motorn men anpassa en inredning till denna, jag vill sedan tidigare ha skrovet i mörk marinblå och mahognydäck + ruff o skarn som idag är taffligt plastat och för övrigt måste rivas

 

En fantastisk känsla att veta lite om henne!! Förhoppningsvis kommer jag få lite gamla bilder att titta på av herrn jag pratade med, annars ska det finnas arkivbilder från knugens födelsedagsfirande som jag hoppas kunna få tag i!

Lev väl,

Daniel

Visningar: 263

Kommentar av Jan Sundstedt den 5 Januari 2014 kl. 22.40
Aha ... intressant. Åke Jern var en av min pappas båtpolare under många år. Jag minns honom mycket väl. Jag har också minnen av en av hans båtar, men jag inbillar mig i skrivande stund att det måste ha varit före 1957. Två andra kompisar till pappa och Åke J var med i Ragnar Fruncks vattenskidshow. Det kanske förklarar att just Åke J körde vid det nämnda tillfället. Jag ska rota i mina gömmor och se om jag har någon bild på Åke Jern med båt.
Kommentar av Jan Sundstedt den 5 Januari 2014 kl. 22.49
.... å andra sidan kanske det inte var Åke Jern som körde vid det nämnda tillfället. Hur som helst kolla in bilden längst ner till vänster på den här sidan: http://hem.bredband.net/cyclon/cabin.html. Det skulle kunna vara din båt längst bort i bild.
Kommentar av Daniel Martinen den 6 Januari 2014 kl. 11.25

Hej Jan,

Vad kul!! Man tackar, det kan absolut vara min båt på den bilden! Sådant här är fantastiskt kul även om det är svårt att säga något direkt från bilden, min båt är 6,5 meter lång så den borde vara längre än de som ritningen visar (dock kan det vara för att få inombordare på plats osv). Jag hoppas kunna göra båten rättvisa och få henne (sånärsom på skrovet) nära originalskick. Har du fler bilder är jag oerhört tacksam!

Jag ska snart starta upp motorn, har haft lite problem att få tag i förgasarmembran nu under jul och nyår bara...

Tack igen Jan!

Kommentar av Daniel Martinen den 6 Januari 2014 kl. 11.40

Hej igen,

Edit om längderna, dessa Ostermankabiner på bilderna kan ju faktiskt vara längre än Cyklon kabin (där det uppgavs 5,6 m). Exempelvis båten på bilden längst upp till vänster på sidan ser ju ut att vara längre än så!

Daniel

Kommentar av Jan Sundstedt den 6 Januari 2014 kl. 15.42

Jo Daniel ... du kan ha rätt om längden. Å andra sidan kan ögat luras av att Ostermankabinerna var lägre än t ex Cyklon Cabin. Jag har letat i pappas gamla album i dag, men hittar dessvärre ingen bra bild. Jag ska kolla på annat håll och återkommer ifall jag får napp.

Kommentar av Daniel Martinen den 7 Januari 2014 kl. 13.49

Tack Jan, fint av dig! Vet du förresten om det var vanligt att skrovet målades/betsades på dessa båtar? På bilden du hänvisade till ser ju samtliga (utom möjligtvis båten längst bort i bild) ut att ha rent träskrov. Den tidigare ägaren jag pratade med sa att han mindes att färgen var svart eller mörkt blå då han plastade den. Nu är ju skrovet vitt men jag tror att en mörkblå marin skulle bli kalasfint. Jag får lägga min träabstinens på överbyggnad och inredning på denna båt...

Kommentar av Jan Sundstedt den 7 Januari 2014 kl. 17.54

Mörkblå marin låter fint! Efter vad jag minns var det ovanligt att man målade träbåtar eller plywoodbåtar. Jag kan faktiskt inte påminna mig någon målad båt i pappas bekantskapskrets. Jag misstänker att man gick över till att måla båten om mahognyn blev fuktskadad och därmed fick mörka fläckar. Klicka dig genom menyn på www.cyklonbåtar.se ska du se att det inte är så många målade båtar där.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor