Uppdatering Kurre, del 8: Rutor, mahognylister och kladd!

Kurre kom ju till oss som ett icke avslutat renoveringsprojekt. Häri ingick färdigskurna, härdade och klara glasrutor samt tillsnickrade mahognylister till desamma. Då jag aldrig tidigare monterar rutor i en klassisk mahognyracer så var våndan stor innan jag skred till verket. Först monterades respektive ruta i passande utrymme. En viss justering av de befintliga rutsargarna fick göras men på det stora hela så var passformen rätt god. Efter tätning med typ Sika så gossades rutan fast och hölls på plats med några snedställda spikar.

 Efter sedvanlig härdning av tätningskletet så var nästa steg att finsnida till de redan framtagna rutlisterna i mahogny. Innan dessa monterades så la jag en sträng klet för att täta runt rutan. Efter att kikat runt på vad man gjorde på 30-talet och med erfarenheten från vår Sjöexpress Trolle så valde jag att spika dessa lister med avklippt mässingsspik. Tipset om att klippa spiken fick jag av en möbelsnickare som menade at det är mindre risk för sprickbildning med klippt spik!? ..sedan var ju spikarna ändå lite för långa så... :)

Jag förborrade varje spikhål i listerna med en 1 mm borr innan montage. Hela montaget med klet, listanpassning, borrning, klippning av spik samt montage tog 2-3 timmar per ruta, så jag tog en dag i sänder.

 ----gick en hel del plasthandskar, tejp, lacknafta och Torky-papper till detta jobb! :)

Färdig!

 ....fortsättning följer!

Visningar: 392

Kommentar av Per-Åke Olsson den 26 September 2013 kl. 17.34

Vackert!

Kommentar av Håkan den 26 September 2013 kl. 17.39
Tack P!
....det går sakta framåt i små steg! ;)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor