Kurre behövde ju, sjösättning i år eller ej, ett heltäckande hamnkapell som skydd mot sol, vind och vatten uppifrån!
Då jag varken besitter det mod och kunskap som vår vän Jocke F gör, så fick jag kontakta den lokala kapellmakaren för konsultation, Anders Båt & Bilsömnad och fick det initiala svaret:
- Ett sånt har jag aldrig sytt förut...eller jo kanske...det liknar transportkapellet till S-1 SVERIGE som jag gjorde!

Jamen eller hur! :) Det såg ju kanon och materialet är precis det jag ville ha, det andas men släpper inte in regn, är mjukt på insidan och har hög UV-faktor, detta ska vi ha! :)

Jag och Anders stämde träff hemma hos Kurre för att kika på förutsättningarna...efter ett givande möte satte Anders igång direkt.
Först gjorde han en mall i tunn plastfilm för att får till alla former, det blir ju liksom skräddarsytt! Flärparna över avgasrören var ett missförstånd som vi klippte bort sedan...

Sedan gjordes ett utkast som inte var helt färdigsytt för att kika på förstärkningar och genomföringar...man vill göra så lite hål som möjligt för att slippa få läckage. Anders satte även in en mycket smart teleskopisk aluminiumpinne i sittbrunnen för att förbättra avrinningen, genialiskt på min ära! Den är löstagbar och sitter i kapellet med en insydd knapp samt har gummifot så inga hål behövs i båten...än i alla fall...detta måste provas innan vi vet säkert. Med teleskopfunktionen kan jag själv sätta det spänn som behövs! Här är det dock ganska slappt:

Vi gjorde även en strut för gösstaken som inte är fällbar eller lätt att ta bort pga. eldragningen till topplanternan. 

Det blev fastsydda luckor över genomföringarna för knapar och halkipar där sömmen är gångjärn och resten sitter med kardborre. På så sätt kan vi öppna bara de delar som behövs vid förtöjning!

På det hela är jag extremt nöjd och vi har verkligen jobbat tillsammans med detaljlösningar så slutresultatet kan nog inte bli mycket bättre än så här:

Efter tips från coachen och för att slippa skita ner detta fina kapell samt för enklare åtkomst till båten under vinterförvaring så åkte jag till Feltema och införskaffade detta mycket prisvärda, 439 kr, skydd som också skall ha en andningsfunktion...

Nu är det bara en lååång väntan för uppstart till våren för at se om allt fungerar överhuvudtaget....

Däremellan kommer det några småprojekt runt Kurre men det får jag återkomma till under vintern! :)

Visningar: 412

Kommentar av Stefan Lindberg den 21 September 2015 kl. 16.24

Håkan, jag tycker inte du saknar vare sig mod, kunskap eller för den delen drivkraft och målfokus :-) Din båt är numera ett konstverk ! All heder och lycka till dig.

Kommentar av Johan Ankarbäck den 21 September 2015 kl. 16.33

Tjusigt! Men med kapellet på så blir det nog lite mer noshörning än haj om man säger så :)
Kan meddela av erfarenhet att biltemas kapell andas så bra att det inte är mycket till skydd. Skulle rekommendera något annat om du inte vill ha ett skitigt kapell.

Kommentar av Håkan den 21 September 2015 kl. 18.17
# Stefan: Tack som faen för de vackra orden, Stefan!

# Johan: Ha, ha, tackar å bockar! Kanske en enhörning är mer passande i båtsammanhang med anspelning på Tintin! ;) Om detta kapell från Feltema blir skitigt så har det funkat som det ska....Kurre står ju inomhus så det skall bara vara ett damm- och fågelskitsskydd! :) Det skräddarsydda kapellet ligger hemma i govärmen!
Kommentar av Johan Ankarbäck den 22 September 2015 kl. 10.32

Aha, ska båten stå inomhus så är det ju lugnt :)

Kommentar av Håkan den 22 September 2015 kl. 16.57
Jepp, Johan, Kurres bo är det du ser på bilderna ovan! ;)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor