Tuff seglarutmaning med miljöfokus
Den brittiske seglarlegenden Uffa Fox seglade 1930 sin lilla smäckra svenskinspirerade skärgårdskryssare Vigilant från Cowes på engelska sydkusten till Sandhamn. Resan tog 17 dagar.
80 år senare tar ett gäng unga seglare upp utmaningen. Jack Gifford, Will Sheperd och Luke Yeats seglar båten Vixen, byggd 1937 på Kungsörs Båtvarv. De kastar loss i Cowes den 17 juli och målet denna gång är Trosa. Med på resan finns utrustning för miljöstudier. Man ska samla prov på siktdjup, salthalt och tångarter under seglatsen.
Uffa Fox Challenge ingår som en del av den internationella seglarfestivalen Trosa Seglar Vackert för klassiska träbåtar 3-8 augusti.
Uffa Fox’ Vigilant 1930. Tillsammans med sin nuvarande ägare kommer även Vigilant att delta i Trosa Seglar Vackert.
Vixen 2010 inför utmaningen att segla från Cowes på engelska sydkusten till Trosa. Vixen ska dels försöka slå Uffa Fox’ 17 dagar, dels göra miljöprover under seglatsen.
- Det här är ett riktigt äventyr! Uffa är en seglarlegend, säger rorsman Luke Yeats. Vi har alla vuxit upp med hans böcker och båtar. Seglingen blir tuff och kommer att testa både styrkor och svagheter. Att äta och sova har inte högsta prioritet – det blir nog varm mat bara varannan dag, tror Yeats, om vi ska kunna slå Uffas tid!
- Det är en oerhört tuff utmaning att segla över Engelska kanalen, längs Nordsjökusten och upp genom Östersjön i en så liten båt, men det är ju precis vad Uffa Fox gjorde 1930, säger Olle Appelberg, projektledare för Trosa Seglar Vackert. Det blir verkligen trångt ombord, för Vixen är faktiskt ännu mindre än Vigilant, tillägger han.
Trots tidspressen har seglatsen år 2010 också en miljöaspekt. I samarbete med Stockholms Universitets marina fältstation Askölaboratoriet ska besättningen ta prover och titta på siktdjup, salthalt och tångarter i de olika farvatten som passeras.
Uffa Fox var aktiv som seglare, båtbyggare, författare och instruktör. Med en stor portion envishet designade han båtmodeller efter eget huvud. Vigilant, byggd efter svensk förebild, ansågs för smal och lätt, knappt ens sjöduglig. Ändå seglade Uffa Fox henne från Cowes på engelska sydkusten över Nordsjön, in i Östersjön och upp till Sandhamn på 17 dagar. Då hann han också med en schottis i Kalmarsund. I Sandhamn deltog Uffa Fox i KSSS’ hundraårsjubileum och seglade sedan hem igen.
Utmanarbåten Vixen ritades av Knud Reimers och byggdes 1937 på Kungsörs båtvarv av Oscar Schelin. Hon importerades till Storbritannien före andra världskriget.

Visningar: 68

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor