Drygt 4 år har gått sen senaste blogginlägget så vad har hänt med Treor?

Efter sjösättningen sent i augusti 2019 fick båten komma upp efter ett par veckor då läckaget från främre delen av skrovet inte upphörde. Jag var tvungen att ha en batteriladdare kopplad för att inte länspumparna skulle dra slut batteriet. Jag beslöt därför att nåtlimma skrovet framför steget för att få tätt och lite bättre styrka då botten är rätt tunn.

Nåtlimningen gick bra men vid sjösättningen sommaren 2020 havererade bakre delen av botten och ett av båtvagnens hjul gick rakt igenom då ett bord gick av och det blev ett rejält hål i botten. Insåg då att båten behövde en seriös bottenrenovering om den skulle gå att använda i framtiden så på hösten 2020 kördes Treor ner till Sjöexpress för reparation.

Efter en nogrann genomgång av Per-Åke och Anders bedömdes den främre nåtlimmade delen av skrovet vara ok men allt bakom steget och hela kölen behövde bytas. Vi kom också överens om att klä hela botten med glasfibermatta och epoxi upp till vattenlinjen för att få en helt tät båt som lätt kan sjösättas med trailer och lite bättre styrka i den tunna botten. Per-Åke satte igång med bottenbytet och det var kul att få uppdateringar via mail med bilder på hur jobbet gick.
Sommaren 2021 var det så dags för sjösättning igen och Treor har även fått flytta från Grödinge till Gålö.
Det kändes verkligen härligt att äntligen kunna åka med en båt som man jobbat så länge med. Sommaren förflöt dock inte utan äventyr då motorn strulade och stannade ibland och jag även lyckades tappa propelleraxeln vid en tilläggning utanför Ornö och fick bogsering av sjöräddningen...
Vintern 2021/22 gjorde jag iordning en "ny" motor, en Ford Zephyr mk3 som fick sötvattenskylning och en weberförgasare. Sedan dess har båten varit pålitlig och somrarna 2022 och 2023 har det blivit många små turen runt omkring Gålö. Båten ligger nu så pass nära hemifrån att det även kan bli en tur på kvällen efter jobbet om det är fint väder.

I slutet på sommaren 2023 började motorn kännas lite trött och efter en koll när båten kommit upp konstaterades att det var dålig kompression på 3 av 6 cylindrar så nu blir det motorbyte igen. Treor kommer att få en Ford Essex V6 som tidigare suttit i Essbåten Juanita. Kommer att bli lite bättre kraft i maskineriet och Essex V6an är även mycket lättare att hitta delar till.

Fortsättning följer...

Visningar: 76

Kommentar av Anders Værnéus den 11 Januari 2024 kl. 7.36

Tack för uppdateringen. Kul att läsa om det såhär samlat. Det är en fantastiskt fin liten racer du nu har fått igång. Alla applåder och hurrarop till dig Johan. 

Kommentar av Jens G. Johansson den 11 Januari 2024 kl. 7.46
Trevligt att läsa din sammanfattning! Lycka till i fortsättningen!

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor