Summering av 2011 (iallafall de sista dagarna)

Mellandagarna har ägnats åt att montera JB7, JS7, JB4 och JS4.

 

Har man tonårsbarn så är man ledig på förmiddagarna när dom sover :-) Så jag har gått upp mellan sju och åtta varje morgon, lastat bilen och åkt ner och monterat. Det låter som jag borde ha kunnat komma lite längre än vad som har varit fallet men för varje spant som ska monteras blir det ganska många moment;

  1. När jag väl är på plats med verktyg och annat (liten kaffetermos) så har det gått en kvart-tjugo minuter
  2. Spantet ska borras upp i hålen där det sitter zink i galvningen, jag använder då en 5,5 mm borr så finns det förhoppningsvis lite galv kvar som skruven kan dra gängor i. Hålen är på två ledder, både de som jag skruvar fast spantet i bordläggningen genom och dels de som används för att foga ihop med befintlig eller ny bottenstock. Sedan får man putsa bort ojämnheter på spanten med en liten fil.
  3. In i båten och passa in spantet på plats, det är en brottningsmatch som kan ta upp till 20 minuter om man har otur....
  4. Ut på utsidan och dra i några maskinskruvar så spantet fixeras (här hade jag hjälp av kärestan de två senaste dagarna så jag behövde inte kravla mej ut igen).
  5. Om propparna är borthuggna sedan tidigare är det nu bara att borra nya hål (genom spantet från insidan) där jag proppat.
  6. Lossa på spantet och flytta undan det lite i sidled för att få raden med hål frilagd på insidan
  7. Från utsidan ska sedan varje skruvhål försänkas.
  8. In igen i båten och dammsuga bort spån och smuts.
  9. Röra lite i mönjaburken så det blandar sig ordentligt (här tycker jag det verkar som om mönjan skiktar sig långsammare ju kallare det är? Är mönjan så temperaturkänslig?)
  10. Måla en fet sträng mönja där spantet ska monteras.
  11. Flytta tillbaks spantet över  hålraden och fixera på plats.
  12. Sedan kommer ett moment som kan itereras i det oändliga nämligen att skruva i skruvarna utifrån och sedan klättra in och på med bricka och mutter och dra fast. Har man hjälp, som jag hade de två sista dagarna så slipper man ju gymnastikövningen med att klättra upp och ner men tid tar det alldeles oavsett. Varje skruv ska nu noga väljas ut till längden så skruven inte sticker upp för mycket när den är dragen och i vissa fall (när det är stort glapp mellan spant och bord) får man dra i en längre skruv som sedan byts till rätt längd när skruvarna på ömse sidor är dragna :-) Mycket pyssel blir det när det ska i två skruv i varje bord, femton bord som mest så det blir några stycken.
  13. De två översta skruvarna får särbehandlas då distansklossen ska in mellan spant och balkvägare på insidan innan den långa maskinskruven (näst överst) ska igenom bordläggning, spant, distanskloss och balkvägare, en resa på cirka tio centimeter. Översta skruven är en kraftig träskruv som dras på liknande sätt men den går inte helt igenom balkvägaren.
  14. Sista momentet blir att torka bort överskottet av mönja så det inte kladdar när man kryper runt i det.
  15. Sedan är det bara att packa ihop och åka hem och väcka barnen

Allt utom moment 13 är gjort för de fyra spanten (och några skruvar på JS4 saknas också) så jag fortsätter mitt monterande, en bottenstock och ett spantpar kvar innan det är dags att montera bort de sista tre spantparen för galvning.

49 arbetsdagar är det nog kvar nu och kanske 110 kalenderdagar till sjösättning!

 

Gott Nytt År på er alla båtkramare!



Visningar: 182

Kommentar av Robert Sollare den 1 Januari 2012 kl. 22.06

Samma här, han vaknar sällan före KL:14.00, men då är han lika tjurig som när han var liten  ;-) 

Härlig byggbeskrivning !!  Fyll gärna på med lite bilder också om du har möjlighet. 

Om de sover riktigt bra är du snart klar !! ;-)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor