Statens fastighetsverk övertar ERSTA-batteriet på Landsort


Statens fastighetsverk (SFV) övertar under hösten 2010 det så kallade ERSTA-batteriet på Landsort. SFV, som redan idag förvaltar flera militära befästningar, ser stor potential i byggnaden som härstammar från kalla kriget. ERSTA-batteriet kommer att öppnas för allmänheten som ett komplement till övriga besöksmål på Landsort så snart SFV funnit en passande hyresgäst.

I takt med att det svenska försvaret monteras ner ser Fortifikationsverket över vilka anläggningar som ska bevaras för framtida generationer. En av dessa utvalda byggnader är ERSTA-batteriet på Landsort som från och med hösten 2010 övergår till att förvaltas av Statens fastighetsverk. Anläggningen kommer att klassas som statligt byggnadsminne.

Ökat intresse för militära anläggningar
ERSTA-batteriet visar tydligt det kalla krigets teknologiska och ekonomiska kraftsamling och anses vara mycket modernt. Liknande anläggningar är fortfarande i militär drift i andra länder. SFV tror därför att batteriet har potential att utvecklas till ett framtida besöksmål.

- Statens fastighetsverk förvaltar flera militära befästningar från olika tidsåldrar och vi har märkt en klar ökning av den så kallade ”militärturismen”. Vi ser därför fram emot att hitta en bra hyresgästlösning också här, en hyresgäst som kan levandegöra anläggningen på ett intressant och lockande sätt, säger fastighetschef Jörgen Hammarstedt på Statens fastighetsverk.

Mycket av den unika militära miljön kommer att bevaras, bland annat kommer kanonen på bergets topp att vara kvar.

Visningar: 69

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor